mandag 20. februar 2012

Jernkvinnen

Endelig en tur på kino igjen. Vi har sett "Jernkvinnen" - filmen om Margareth Thatchers liv. Her møter vi Meryl Streep i rollene både som den aldrende, demente Thatcher og som den dynamiske politiker og statsminister.


Filmen har fått litt "slappe" kritikker, men vi likte den godt. Den gamle Thatcher lever i sin egen verden, og vi får tilbakeblikk på hennes liv fra barndom, ungdom og politisk karriere. Dette er historie fra vår tid, og vi husker godt konfliktene i Nord-Irland, Falklands-krigen, opptøyene i gruvene i Wales og massedemonstrasjoner og terror i London. Midt i disse hendelsene sto en kompromissløs statsminister Margareth Thatcher med sin klokketro på markedskrefter og uten noen vilje til et eneste kompromiss.

Meryl Streep spilte begge Thatcher-rollene på en fabelaktig måte. Ingen annen skuespiller kunne gjort dette. Spesielt i rollen som den demente Thatcher var hun god - tomme øyne, skjelvende gange og en gammel kvinnes litt sammensunkne kropp. Når vi tenker på at hun for et par år siden spilte den spreke Donna i "Mamma Mia", så forstår vi at dette er prestasjoner av de helt store.

Margareth Thatcher var opptatt av å utrette noe og ikke føle. Det var vel dette som tilslutt ble hennes bane.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar