mandag 3. juli 2017

Sølen/Femunden


Klare for Skartjønna


Årets hyggelige fjelltur med DNB-kolleger gikk til Galten Gård og fotturer i Sølen/Femunden. Som alltid, hadde Thor-Erik forberedt og tilrettelagt et flott program både for kropp og sjel.

Først noen ord om Galten Gård http://www.galtengard.no/ . Dette er en perle av en gammel gård som stadig utvides av de dyktige eierne (ny generasjon Eggen) og som ligger ved Galtsjøen i Engerdal Kommune.  De fleste turistene er nok fiskere, men stedet egner seg utmerket som utgangspunkt for turer i fjellområdene omkring.  Denne gang var det Sølen-massivet og Femundsmarka som var valgt, men det myldrer av turmuligheter i alle retninger her.

Vi møtte den glade gjeng ved Grøndalen fredag morgen, og første tur gikk til Skartjønna i Sølen. Dette er en 6 timers tur t/r og hvis man vil bestige Sølen (1755 m), er det 3 timer til.  Et par prøvde seg på toppen, men måtte snu halvveis på grunn av mye snø.

Vi hadde sol hele veien innover, men da lunsjen skulle inntas, kom det litt regn.  Slitne og glade inntok vi Galten Gård på ettermiddagen og ble innlosjert i ny og koselig leilighet.  Vertskapet hadde i løpet av vinteren bygget ny spisesal, og vi var av de første som fikk nyte middagen her.  Og middagen ja.... den var langt utover det man forventer på en gård i Østerdalen.  Maten var bygget på lokale råvarer som sik og reinsdyr, men nydelig tilberedt og med internasjonal "touch".  Dette kan den unge Eggen..... Nydelig!



På vei til Skartjønna

Lunsj i "telt" regnponcho

Skartjønna
Lørdag gikk turen til østsiden av Femundsmarka - et område vi ikke hadde besøkt tidligere.  Vi kjørte inn til Jonasvollen - veldig koselig sted - og tok Femund II til Femundshytten http://www.femundshytten.no/ . Femund Hytte var smelteverk under Røros Kobberverk fra 1739 til 1822, og på det meste var det 11 gårdsbruk av 80 - 90 fastboende her inne.  Femundshytten kom på UNESCO's verdensarvliste i 2010. I dag er stedet turisthytte og et utmerket utgangspunkt for fotturer i vakre Femundsmarka.

Femundshytten er et nydelig sted med velholdte bygninger og pen hage beliggende ved Femundens bredd. Denne lørdagen var det konfirmasjon der, og på kaia ble vi mottatt av kvinner (og noen menn) i vakre bunader.  

Målet var å gå fra Femundshytten tilbake til Jonasvollen på den gamle stien (Femundshytten har i dag bilvei), og det gikk bra en stund, men etterhvert ble stien så dårlig og de moselagte steinene så gladde at vi satte kursen mot veien og gikk den de siste kilometrene til Jonasvollen.  Flott vær denne dagen også, og slitne ble vi.... selv om turen var kun 9 km.

Igjen stor takk til Thor-Erik som år etter år legger opp flotte fjellturer hvor vi treffer noen nye og noen gamle DNB-kolleger hvert år. Vi venter spent på neste års tur.

Ved Jonasvollen (Store Svuku i bakgrunnen)
Ærverdige Femund II

Ikke helt stødig i norsk, men godt ment.....

Utvalgte retter fra Galten Gård

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar