søndag 27. august 2023

Kultur i Rendalen

 

RAUSJØDALEN SETERMEIERI

Rausjødalen Setermeieri 


I løpet av sommeren pleier vi å utforske områdene i stor omkrets i og rundt Rendalen.   En av årets turer gikk til et enestående og for oss hittil ukjent sted – Rausjødalen Setermeieri.

Dette er Norges første andelsmeieri og det første nord for Alpene, og var starten på meierivirksomhet i Norge, i dag TINE.    Det startet i 1856, og de hentet en spesialist fra Emmental i Sveits til å lage ost.  Det ble produsert 2,2 tonn ost og 350 kg smør i løpet av 2 sommermåneder (100 kyr).  Produktene ble fraktet med kløvhest til Hamar, videre med Skibladner til Eidsvoll og så tog til Kristiania.




En hyggelig kar fra Røros og hans datter og barnebarn holdt åpent i juli, og serverte deilige rømmevafler foran den sprakende grua. 

Stedet er også et flott utgangspunkt til fjellturer i alle retninger og topptur til Rausjøpiggen 1306 moh.

 

ELVERHØY SKYSSTASJON




Noen dager senere tok vi turen til Elverhøi Skysstasjon på Hanestad.  Et ektepar fra Rælingen kjøpte den gamle skysstasjonen for noen år siden og har utviklet låven til galleri om sommeren. 



Elverhøy skysstasjon 

I år er det Bodil Grytten fra Lillehammer som stiller ut sine spesielle fargerike bilder og Jan R. Høines fra Hamar som stiller ut foto som er bearbeidet av andre teknikker.  Malerinnen viste oss rundt, og vi kjøpte et lite bilde med Søln i bakgrunnen (høstfarger).  Vi bestilte et tilsvarende med lilla låve (vinterfarger) og Bodil tar kontakt når hun har laget dette.  Vi fikk andelsbevis i «Jantelåvens borettslag», en gimmik som kunsterinnen berettet stolt om (uten at vi helt forsto hensikten…..)



Jantelåvens borettslag 

Jan R. Høines' kunst 




Vertinnen på stedet er spesielt interessert i planter og utvikler stadig hagen.  Hun hadde også et frodig drivhus med en samling pelargonier.  Et hyggelig sted, men vi syntes det var merkelig at familien satt rundt bordet og hygget seg med kaffe og vafler uten at dette ble tilbudt gjestene…. 
 

Drivhuset på Elverhøy 



FISKEVOLLEN


Fiskevollen

Fiskevollen er Norges største og mest kjente innlandsfiskevær.  Fisket har lange tradisjoner, og vi vet at det ble fisket i Sølensjøen så tidlig som i vikingtiden (900 e.k.)  Fiskevollen ligger ca. 30 km fra Øvre Rendal og det var opprinnelig 20 gardsbruk i Øvre Rendal som hadde hel lott i Sølensjøen.  Noen av disse er senere delt opp, slik at det i dag er vel 40 lotteiere. 

Hovedfisket har tidligere vært røyefisket om høsten, men nå er det sik det tas mest av. De siste årene har fangsten av sik vært opp i ca. 15 tonn.  Mye av siken legges ned som rakfisk og selges over hele landet, men flere tonn blir også levert til fiskemottaket på Elgå.


Hjørdis bader i Sølensjøen 


Enkelte somre arrangerer Sølensjøen Lotteierforening «Åpen Dag» med salg av røkt fisk, historiske vandringer og underholdning.  Dette har alltid vært et meget populært arrangement, og i år tok vi turen sammen med moppen Hjørdis. 

Det var smekkfullt på alle parkeringsplasser, og det myldret av folk og hunder.  Det ble litt stressende for Hjørdis, så vi vandret litt runt, vasset litt i sjøen og hygget oss før vi tok turen over vidda tilbake til Øvre Rendal og kaffe og multeis på Rendalstunet.  Her hygget vi oss ute i solskinnet, og ved nabobordet satt jammen skolemesteren fra Bull-spillet….

Må tilføye at vi også i år så Bullspillet på Bullmuseet.  Forestillingen var «Semming skolemester på bjønnejakt»,- en fornøyelig forestilling i historiske omgivelser og med et begeistret publikum på tunet.   


Semming skolemester på bjønnejakt 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar