tirsdag 12. februar 2013

Recito 1. halvår 2013

Onsdag 12.06.2013 hos Grete

Per Petterson bor i Høland på Romerike, og bokens handling foregår i lokalområdene der, så vi kjente igjen steder og miljøer.  

Bokens handling er trist og tankevekkende, og handler om familievold, mishandling av barn, en mor som forlater mann og fire barn og livet til barna senere.  Vennskapet mellom det eldste barnet Tommy og vennen Jim er gjennomgangstema i boken.  Boken har fått strålende omtaler, og vi likte den også godt.  Den er lettlest og drivende, og får oss til å tenke på familier vi selv kjente som barn.  Hva foregikk egentlig bak hjemmets fire vegger?




Per Petterson har høstet stor anerkjennelse for sitt forfatterskap og mottatt mange priser.  Hans store gjennombrudd var "Ut og stjæle hester" som noen hadde lest.  Forfatteren bruker et muntlig språk og gjennomgående A-endeler - ikke alle likte det.  

Grete går ut av "RECITO" nå for å være med i en lesesirkel på Fetsund.  Vi vil forsøke å finne et nytt medlem.  Nå tar vi sommerferie, og møtes igjen til Herbjørg Wassmo i august.


Tirsdag 23.04.2013 hos Karin

Vi drøftet Ingar Sletten Kolloens biografi "Dronningen".  Noen hadde lest den med stor interesse, mens andre ikke hadde lest den i det hele tatt.  Diskusjonen bar preg av dette.  De som hadde lest boken hadde et godt innblikk i innsiden av kongehuset fra Sonja kom inn i bildet og frem til i dag.  Mange forstår nok ikke hvilke utfordringer hun har hatt og hvor mye hun har utrettet for Norge og norsk kultur.

Man bør kanskje være litt spesielt interessert i monarkiet for å finne dette av interesse.  Selv syntes jeg boken var svært interessant.  I tillegg var den særdeles lettlest.  God biografi av Sletten Koloen.





Onsdag 20.03.2013 hos Hilde S.

I kveld har vi diskutert "Store bryster og brede hofter" av Mo Yan.  Den kinesiske forfatteren fikk Nobelprisen i Litteratur i 2012, og har fått rosende omtaler for denne romanen.

Boken er en frodig og skrekkelig roman om forholdene i Kina fra 1941 (krigen med Japan) og frem til 1990-tallet.  Dette er en grotesk bok med ekstremt tydelige skildringer av sex, vold, politikk og død.   Vi følger en kvinne som ikke lar seg knekke tross kriger, sult og kommunisme.

Alle hadde lest denne boken med interesse, og det var en tung bok med ukjente navn og utrolige detaljskildringer.  Vi trakk den lærdommen at vi har det utrolig godt i Norge og at vi må kjempe for å bevare demokratiet.   Les den gjerne, men vær forberedt på mye fælt.



Her er Mo Yan med Nobelprisen i litteratur i Stockholms Konserthus 10.12.2012.






Tirsdag 12.02.2013 hos Elna


I kveld har vi drøftet "Det usynlige fjellet" av Carolina de Robertis.  Handlingen strekker seg gjennom et helt århundre, og vi følger tre kvinner - Pajarita, Eva og Salome - gjennom Uruguays historie.  Dette er et storslått historisk eventyr med humor, varme, tragedier og mange menneskeskjebner.

Caroline de Robertis er fra en familie i Uruguay som emigrerte til Storbritannia, Sveits og deretter til California.  Hun sammenlignes med de store i Latin-Amerika som Isabel Allende og Gabriel Garcia Marques.  Hennes historiske beskrivelser er troverdige, og hun har et vakkert språk.

Alle hadde lest denne boken med stor interesse.  Den kan anbefales på det varmeste!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar