fredag 18. januar 2019

Varadero


Varadero er av Lonley Planet utpekt som verdens tredje beste strand… og visst er den deilig.  Her er hvit melisstrand, lange grunner og nydelig blått vann. Som gjest på «THE LEVEL» på Melia Varadero http://www.meliacuba.com/cuba-hotels/hotel-melia-varadero hadde vi eget område på stranden og en utrolig hyggelig og serviceinnstilt kar som tilbød oss Cuba Libre både med og uten….  Han fikk selvsagt bra med tips. 
Men som ellers på Cuba så var det litt slitent.  Solsengene var slitne, parasollene litt frynsete og stranden ble nok ikke renset hver dag.  Vi så søppelsekker som lå i flere dager og som det luktet vondt av. 
Intet sted i verden finner man flottere strender enn i Karibien, og de finnes på mange av øyene der.  De beste vi har opplevd er på Barbados og Den dominikanske Republikk.

Melio Varadero *****


Frisk vind på Varadero 

Vi koste oss imidlertid skikkelig de fem dagene vi var på Varadero.  Her feiret vi også Ivars 76-års dag med middag, kake og sang.  Ikke så lett alltid for hotellet å holde orden på Ivar og Arild, så på kaken sto det «Happy birthday Arild».  Kaken var god den!

Gratulasjonene startet til frokost 


Gave fra reisefølget - Che Guevara beret


Jubilanten med Cubas store helt i bakgrunnen


Happy birthday på fiolin


Happy birthday "Arild"


Fruen deltar i underholdningen


Night cap på terrassen siste kvelden


Takk for oss Cuba 


Varadero - hvit og blå 

En liten oppsummering til slutt:
·       Interessant å oppleve Cuba
·       Vi lærte mye om historien og livet på Cuba
·       Tøft liv for de fleste cubanere, mange avhengig av slektninger i USA  
·       Ineffektivt landbruk og begrenset råvaretilgang – restaurantene hadde aldri alt som sto på menyen
·       Veldig enkelt å reise rundt med buss «Viazul»
·       Alt på Cuba fungerte glimrende – pålitelige folk
·       Det går veldig fint å reise på Cuba selv med svært begrensede spanskkunnskaper
·       Vi hadde forhåndsreservert overnattinger og private byvandringer hos https://www.lamatours.no/ (dansk selskap) og alt fungerte glimrende.
·       Anbefaler gjerne en reise til Cuba.











mandag 14. januar 2019

Casas Particularis, Cuba



Innkvartering i Casas Particulares bidrar til å heve alminnelige familiers dårlige økonomi og gi dem adgang til hard valuta ved å leie ut rom i sine private hjem til utenlandske turister.  Dette er en form for privat forretningsvirksomhet som er godkjent av myndighetene og er svært utbredt på Cuba.   I tillegg til seng for natten får man innblikk i kubanske familiers livsstil (flere generasjoner bor sammen), samt interiørtrender (kubanske hjem bugner ofte av nips).  Et opphold i et kubansk hjem bringer tanken på bestemors hjem med broderte duker og sirlig porselen, vakre kaffekanner og melkemugger og vennlig gjestfrihet.
Vi bodde på Casas Particulares i Havana og Trinidad, og begge steder opplevde vi stor gjestfrihet, nydelige frokoster og rom med egne bad.  I Havana bodde vi i et gammelt spansk palass midt i gamlebyen, og husets vertinne snakket kun spansk.  Men det ordnet vi ved hjelp av fingerspråk og google translate… no problem.   Den hyggelige fruen tilberedte frokost til oss hver morgen, og hver dag var det dekket med forskjellige duker og servise.  Det var også variasjon i de retter som ble tilbudt – noe litt uvanlig frokostmat for oss (maiskolber og litt av hvert som vi ikke forsto hva var.) 


Frokost i Havana

Frokost i Havana

Kaffeservering i Havana


Himmelseng i Havana

Takk for oss i Havana



I Trinidad var det sønnen som snakket engelsk og sto for utleievirksomheten i familien, mens mor sto for frokosten.  Her spiste vi også middag hos familien, og vi ble vist opp på taket av en leilighet tvers over gaten.  Her bodde tydeligvis flere familiemedlemmer som sto for matlaging og servering.  Bordet på taket var dekket med brodert duk, og vakkert porselen og vi ble servert tre retter (fisk til hovedrett) mens vi nøt den varme kvelden og stjernehimmelen. 
Vi hadde forhåndsreservert vår overnattinger på Casas Particulares via LamaTours i Danmark www.lamatours.dk men man kan også reservere selv på enkelte internettadresser
·       www.cubaparticular.com
·       www.livingcuba.com

Vi anbefaler varmt overnatting på Casas Particulares på Cuba. Det var bedre enn hotellet (med husdyr) som vi bodde på i Vinales.  Maten var også mye bedre.  


Middag på taket i Trinidad

Hjemmet vårt i Trinidad

Kveldskos i Trinidad 





onsdag 9. januar 2019

Vandring i regnskogen på Cuba



De glade vandrere 


Utsiktspunkt med fantastisk utsikt


En vandring i regnskogen på Cuba bringer deg i nærkontakt med vakre blomster som orkideer og liljer, grotter og klipper, brusende fosser og smaragdgrønne basseng man kan bade i. Dette fikk vi oppleve på vår andre dag i Trinidad.

Etter å ha sneglet oss opp fra dalbunnens avsvidde ørkenlandskap, endret naturen totalt karakter etter hvert som vi kjørte oppover den bratte og svingete veien.  Vi så bambus, bananplanter, appelsintrær, hibiscus og annen fargerik vegetasjon i tillegg til kaffe.

Kaffebønner


Flott foss


Inne i en grotte 



Naturparken vi vandret i heter Guanayara, og vi nøt den vakre naturen og forfriskende bad i verdens mest irrgrønne fossekulp.  


Badenisse i grønn kulp 


Vandring i regnskogen


På vei ned igjen stoppet vi på La Casa del Cafe hvor det er et lite museum som handler om kaffedyrkingen i området og hvor de serverer all slags kaffe (med rum…).  Hyggelig og deilig.

La Casa del Cafe


Trinidad



Trinidad 500 år i 2014


Trinidad - Cubas tredje eldste by ble grunnlagt i 1514, og var således 500 år i 2014. Gatene ble anlagt labyrintisk for å forvirre sjørøvere, og de fører forbi mange prektige bygninger fra kolonitiden.  Byens velholdte arkitektur fra 1700 – 1800 tallet står oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.  Den nesten bilfrie bykjernen består av gater anlagt av rundstein (ballast på båter) og her sees alle typer farkoster som sykkeltaxi, hestekjerrer, tuc-tuc og fargerike dollargliser – alt for å friste turister.  Selv ble vi hentet av sykkeltaxi da vi ankom Trinidad med buss, og en stakkars kar festet koffertene våre  bak og to «fete» nordmenn oppi, og syklet så svetten haglet frem til vår Casa Particulares.
Sykkeltaxi i Trinidad



Vi må innrømme at vi ble svært skeptiske ved ankomst, men den skepsisen viste seg å være ubegrunnet.  Vi ble mottatt av familiens sønn som snakket godt engelsk og vist hvert vårt rom med eget bad.  I stuen/spisestuen var det kjøleskap til hvert rom fylt med kalde drikker og med litt av hvert av krimskrams rundt omkring – skikkelig koselig. Mer om Casa Particulares senere.





Parque Cespedes


Iglesia de la Santisima Trinidad


Plaza Major


Tårn i Trinidad preget på mynt


Vakker kunst (broderi, blonder og tegning) Yudit Vidal Faite www.yuditvidal.com


Gatebilde fra Trinidad


Håndbroderte barnekjoler fra kollektiv (Vi kjøpte en til Hedda)



Trinidads eldste hus


Snart jul i Trinidad



Første dagen i Trinidad ble benyttet til byvandring med en ung, kunnskapsrik og positiv guide, og vi ble vist både parker, katedraler, museer og koselige hus og restauranter.  Vakre Plaza Major er byens senter for turister, og her finnes de flotteste husene fra 1700 – 1800 tallet.  Her er det hvite benker og utsøkte skulpturer og lite som minner om at den øverste delen av plassen ble brukt til slavesalg frem til slaveriet ble avskaffet i 1880-årene. 

Trinidad er musikkens by, og det er levende musikk over alt, både inne og ute.  På La Escalinata – Casa de la Musica er det gratis levende musikk og dans under åpen himmel 365 dager i året.



Internettsurfing i Trinidad

En annen viktig park i Trinidad er Parque Cespedes, og dette er lokalbefolkningens foretrukne møtested – her er det nemlig internett.  Man kjøper et kort på kontoret til det statlige teleselskapet, og da kan man surfe på internett en time i Parque Cespedes.  Vi benyttet oss også av dette tilbudet selv om kvaliteten var så som så og mange sider var «not available» på Cuba.....

Tuc-tuc til busstasjonen 



Farvel Trinidad




søndag 6. januar 2019

Vinalesdalen


Valle de Vinales står på UNESCOs liste over verdens kulturarv, noe som skyldes store klipper dekket av vegetasjon som skyter opp midt i det flate landskapet.  Disse særegne klippene kalles mogoter  og tilfører dalen en spesiell skjønnhet.  De var opprinnelig en del av et kalksteinsplatå som skjøt opp av havet for ca. 160 millioner år siden..... Slike klipper finnes kun tre steder i verden - Vietnam, Kina og Cuba.  


Vinales kunne dessuten by på et enormt murmaleri "Mural de la prehistoria" -  120 meter høyt og 180 meter bredt. Maleriet dekker klippen "Mogote dos Hermanas" og er et av verdens største utendørsmalerier.  Maleriet ble malt av lokale bønder rundt 1960 under ledelse av Leovigildo Gonzalez, som var elev hos den kjente mexikanske muralmaleren Diego de Rivera.  (Vi har sett malerier av Diego de Rivera i Mexico City).

I Vinalesdalen fikk vi også en grundig innføring i Cubas mest kjente "industri" - sigarproduksjon.  Det er en møysommelig prosess, og alt gjøres for hånd før de tilslutt pakkes i esker under varemerker som Cohiba, Montecristo og Romeo y Julieta.  Vi ble fortalt hvilket merke Che Guevara, Castro og Churchill røkte, men det har vi glemt.  Da vi ble tilbudt prøverøking, slo vi til... og restene av sigarene ble med i kofferten hjem.  Vi ble også tilbudt rumtesting, men ingen flasker ble med i kofferten.  Rum smaker best der den hører hjemme.





Vinalesdalen


Mural de la prehistoria


Sigartrilling


Sigartesting med Che Guevara i bakgrunnen


Rumtesting med Che Guevara i bakgrunnen


Grottevandring med båttur 

Vinalesdalen er et eldorado for turister, og turisme er områdets viktigste næringsvei.  Inne i den lille byen med en lang gate vrimlet det av turister på de små pastellfargede restaurantene.  Intet sted på Cuba er det større tetthet av «casas particulares» og «paladores» og tilrettelagte utflukter på sykkel og til fots enn i denne dalen. 

Her bodde vi imidlertid på hotell, byens beste (som lå på en høyde utenfor byen), Hotel los Jazminas – like rosa både innvendig og utvendig.  Vi fikk rom i sidebygget lengst bort og lengst ned med en gressende okse utenfor balkongen.  Her luktet det mugg, og vi ba om bytte,- noe vi fikk dagen etter.  I mellomtiden oppdaget vi imidlertid i løpet av natten av vi hadde et husdyr på besøk – en padde – ufarlig, men ufyselig.  Da vi sa fra om dette i resepsjonen sa de bare at det var helt vanlig i dette klimaet…..  Ja, ja.... er man i tropene, så er man i tropene....  


Hotel los Jazminas (like rosa innvendig)


Husdyr på rommet



Her trengs det vedlikehold


Husdyr utenfor rommet