søndag 6. januar 2019

Vinalesdalen


Valle de Vinales står på UNESCOs liste over verdens kulturarv, noe som skyldes store klipper dekket av vegetasjon som skyter opp midt i det flate landskapet.  Disse særegne klippene kalles mogoter  og tilfører dalen en spesiell skjønnhet.  De var opprinnelig en del av et kalksteinsplatå som skjøt opp av havet for ca. 160 millioner år siden..... Slike klipper finnes kun tre steder i verden - Vietnam, Kina og Cuba.  


Vinales kunne dessuten by på et enormt murmaleri "Mural de la prehistoria" -  120 meter høyt og 180 meter bredt. Maleriet dekker klippen "Mogote dos Hermanas" og er et av verdens største utendørsmalerier.  Maleriet ble malt av lokale bønder rundt 1960 under ledelse av Leovigildo Gonzalez, som var elev hos den kjente mexikanske muralmaleren Diego de Rivera.  (Vi har sett malerier av Diego de Rivera i Mexico City).

I Vinalesdalen fikk vi også en grundig innføring i Cubas mest kjente "industri" - sigarproduksjon.  Det er en møysommelig prosess, og alt gjøres for hånd før de tilslutt pakkes i esker under varemerker som Cohiba, Montecristo og Romeo y Julieta.  Vi ble fortalt hvilket merke Che Guevara, Castro og Churchill røkte, men det har vi glemt.  Da vi ble tilbudt prøverøking, slo vi til... og restene av sigarene ble med i kofferten hjem.  Vi ble også tilbudt rumtesting, men ingen flasker ble med i kofferten.  Rum smaker best der den hører hjemme.





Vinalesdalen


Mural de la prehistoria


Sigartrilling


Sigartesting med Che Guevara i bakgrunnen


Rumtesting med Che Guevara i bakgrunnen


Grottevandring med båttur 

Vinalesdalen er et eldorado for turister, og turisme er områdets viktigste næringsvei.  Inne i den lille byen med en lang gate vrimlet det av turister på de små pastellfargede restaurantene.  Intet sted på Cuba er det større tetthet av «casas particulares» og «paladores» og tilrettelagte utflukter på sykkel og til fots enn i denne dalen. 

Her bodde vi imidlertid på hotell, byens beste (som lå på en høyde utenfor byen), Hotel los Jazminas – like rosa både innvendig og utvendig.  Vi fikk rom i sidebygget lengst bort og lengst ned med en gressende okse utenfor balkongen.  Her luktet det mugg, og vi ba om bytte,- noe vi fikk dagen etter.  I mellomtiden oppdaget vi imidlertid i løpet av natten av vi hadde et husdyr på besøk – en padde – ufarlig, men ufyselig.  Da vi sa fra om dette i resepsjonen sa de bare at det var helt vanlig i dette klimaet…..  Ja, ja.... er man i tropene, så er man i tropene....  


Hotel los Jazminas (like rosa innvendig)


Husdyr på rommet



Her trengs det vedlikehold


Husdyr utenfor rommet




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar