mandag 31. januar 2011

Petra

er ett av verdens syv underverker - og hvilket underverk!

Det var nabateerne som skapte denne byen i myk sandsten ca. 540 f.Kr. Petra er best kjent for sine dramatiske graver og tempelfasader, fantastiske graveringer, ikoner, ørkenslott og vanningssystemer. Nabateerne mente at døden var selve meningen med livet, og det ble lagt stor vekt på gravhuler. En begravelse var en gledens fest og det var store festsaler under gravene.

Petra var en viktig by som alle karavaner med varer mellom Asia og Afrika og Europa måtte passere. Nabateerne tok betaling fra karavanene (1.500 kameler pr. karavane) og ble således svært velstående. Petra ble erobret av grekerne som drepte barn og kvinner, men nabateerne tok hevn og tok byen tilbake. Senere tok romerne byen og så araberne, og nabateerne forsvant ut av historien. Byen ble glemt og var en hemmelig by helt til sveitseren Johann Ludwig Burckhardt gjenoppdaget den i 1812.

Beduiner hadde slått seg ned i hulene i Petra. Dronning Noor, Kong Husseins 4. hustru, gjennomførte i 1980-årene et prosjekt ved å gi beduinene hus i nærheten, og tømte dermed Petra som nå er en turistmagnet.

Byen dekker store områder og bare 15 % er utgravd. Det foregår stadig arkeologiske arbeider her, men under store deler av året er dette umulig p.g.a. varmen og turiststrømmen.

I dag var det imidlertid IKKE varmt. Faktisk var det grisekaldt med minus 2 grader da vi ankom Petra i morges. Ikke hadde vi regnet med å måtte kjøpe vanter og beduinsjal for å holde varmen….

Besøket til Petra var en stor opplevelse som samtidig ga oss mosjon. Vi trasket og gikk over en mil i dag. Vi fikk stadig tilbud om ”taxi” tilbake til bussen og kunne velge mellom Ferrari, Mercedes og Audi dvs esel, kamel eller hest… Vi valgte apostelenes hester.


Herr og fru Beduin


Lawrence of Arabia ...


Skrik


Ung taxi-sjåfør


Skattkammer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar