lørdag 10. september 2016

Håkon Gullvåg


Blank søndag, nydelig vær og tid for kulturell utflukt til Østfold - til Solli Brug og Hafslund Herregård i Sarpsborg denne gang. Anledningen var utstillingene av Håkon Gullvåg i forbindelse med Sarpsborgs 1.000 - års jubileum.

Håkon Gullvåg er en anerkjent kunstner fra Trondheim som for alvor ble kjent for det norske folk da han malte sitt kontroversielle bilde av kongeparet som henger i Oslo Rådhus.  Han er kjent for sin kirkekunst og sine portretter, og på disse utstillingene fikk vi se både portretter og mye mer.  Håkon Gullvåg ble utnevnt til kommandør av St. Olavs orden  2016. 

Vi startet på Solli Brug, og her var det Håkon Gullvåg i alle hus og kroker og kriker - veldig fargerikt og flott og kanskje kontroversielt for noen.  I et av husene var det bilder fra Gaza - svært sterke. Også i kafeen var det Håkon Gullvåg, så der nøt vi både kunst og kaffe/kake. Det var masse folk på Solli Bruk denne dagen, og også kunstneren selv var tilstede for å signere sin bok.

Det er alltid koselig å komme til Solli Bruk med sine fine små hus, koselige hage og kafe ved bekken.

Nattverden på Solli Brug
På Solli Brug
Vi fortsatte så til Sarpsborg og Hafslund Herregård.  Her hadde vi aldri vært før, så dette ble en ny og flott opplevelse.  Hafslund Herregård ble bygd allerede på 1600-tallet, og har en interessant historie med skiftende eiere og besøk av mange historisk kjente personer.  I 1896 ble eiendommen kjøpt av Aktieselskabet Hafslund, og på den tid hadde fossekraften en viktig rolle i selksapets industrielle utvikling.  I 1935 ble arkitekten Arnstein Arneberg engasjert for å redde gården fra forfall, og gjennom et omfattende og pietetsfullt restaureringsarbeid ble gården og parken tilbakeført til sin opprinnelige prakt. Gården er i dag fredet og eies av Hafslund-konsernet. Både museet og parken har årlig titusener av besøkende og er til stor glede for almennheten.

I forbindelse med byens 1.000-års jubileum var Håkon Gullvågs portretter av konger, grever og baroner nydelig plassert på veggene rundt i huset.  Dette var lekkert og imponerende gjort, og vi koste oss mens vi vandret fra det ene vakre rommet til det andre. Masse folk også her og nesten umulig å finne parkeringsplass.  Vi var enige om at vi digger Håkon Gullvågs bilder.

Portretter på Hafslund Hovedgård

Portrett på Hafslund Hovedgård
Det var også en utstilling av Håkon Gullvåg i Sarpsborg Kirke, men den rakk vi ikke denne gang. Vi var imidlertid svært fornøyde med alt det flotte vi fikk oppleve både på Solli Brug og på Hafslund Hovedgård og anbefaler utstillingene på det varmeste. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar