mandag 12. september 2016

Japanomania



Sommerens store utstilling i Nasjonalmuseet (Nasjonalgalleriet og Kunstindustrimuseet) er 

JAPANOMANIA i Norden 1875 - 1918.

Dalia og jeg tok en tur for å se hva dette var, og her var det mye vi ikke visste.  Etter at Japan åpnet sine grenser i 1854, ble japanske objekter solgt på de store verdensutstillingene i Europa, og den japanske innflytelsen gjorde seg etterhvert gjeldende i kunst til europeiske og også nordiske kunstnere. Japansk kunst og design ble sett på som noe nytt. friskt og spennende og ble beundret for sine detaljer.

Her var malerier av både Harriet Backer, Edvard Munch og flere som tydelig var japaninspirert, men det hadde vi aldri tenkt på tidligere.

Dette var en fin utstilling, og det var mye vakkert å se i tillegg til bilder - smykker, kimono, porselen og glass.  Vi deltok på en kort forelesning/rundtur med en av museets kuratorer, og det var nyttig og interessant.  Denne utstillingen er et nordisk samarbeid og skal nå videre til Danmark.  Ta gjerne en tur.  Utstillingen står til 16. oktober.

Japanomania 
Bryllupskimono
Nasjonalmuseet har en hyggelig liten restaurant med det deilige navnet "Den franske sal", og her hygget vi oss med lunsj og et glass vin.  Fin dag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar