søndag 4. september 2022

SERBIA - BEOGRAD


Serbia historie er fylt med kriger og konflikter, i stor grad på grunn av den geografiske plasseringen av landet mellom skiftende stormakter.  Det vi husker best er det gamle Jugoslavia hvor Tito var president frem til sin død i 1980.  Tito var halvt kroat og halvt slovensk, det vil si en ekte jugoslavisk borger og greide således å holde de ulike etniske gruppene sammen i ett land under slagordet «Brotherhood and Unity». 

Etter Titos død blomstret gammelt «nag» samtidig som Jugoslavias økonomiske problemer økte, og i 1991 startet de forferdelige borgerkrigene på Balkan.  Krigene gikk i flere bølger,- først ble Slovenia og Kroatia separert og litt senere Bosnia-Hercegovina.  I 1998 – 1999 kom Kosovo-krigen, noe som førte til NATO-bombinger av dagens Serbia.  På vår rundtur i Beograd refererte guiden stadig til NATO-bombings, og det var tydelig at NATO ikke er særlig populær her. 

Siste kapittel i denne historien er at de to siste republikkene i Jugoslavia endret navn til Serbia og Montenegro i 2002 og at Montenegro erklærte selvstendighet i 2006.  I 2008 forlot den autonome republikken Kosovo Serbia, og Serbia fikk sine nåværende grenser.  

Europas store vannvei Donau er grenseelv mellom Serbia og Romania, renner gjennom Serbia via Beograd og Novi Sad, tar en liten sving innom Kroatia før den renner inn i Ungarn.  


Saint Sava 





Vårt første stopp i Serbia var i Beograd hvor vi lå i sideelven Sava. Beograd er hovedstaden i Serbia og landets største by med en befolkning på 1,7 millioner.  På serbisk betyr Beograd «den hvite byen».

Beograd er strategisk plassert ved sammenløpet av Donau og Sava og byen kalles ofte «Porten til Balkan».

I Beograd var vi på en byrundtur og fikk et inntrykk av en levende by med flotte bygninger som Høyesterett, Universitetet, Nasjonalmuseet etc. og livlige gågater med butikker og fortausrestauranter. 


Vi gjorde et stopp ved den vakre ortodokse kirken Saint Sava, som er ny og har vært under bygging det meste av 1900-tallet.  Dette er verdens nest største ortodokske kirke etter Hagia Sophia i Istanbul, og det var virkelig et eventyr.   Vi besøkte også en liten tradisjonell ortodoks kirke like i nærheten,- annerledes, men vakker på sin tradisjonelle måte.  Rundturen i Beograd bød også på nedslitte hus merket av NATO-bombingen og veldig gamle trikker.  En interessant og ny by for oss.






Turen i Beograd ble avsluttet med utelunsj med tradisjonell serbisk mat og underholdning i en park på øya Aga Ciganlija.  Denne øye er de siste årene blitt forvandlet fra en sump til park og rekreasjonsområde og besøkes om sommeren av opptil 100.000 daglig (opptil 300.000 i helgene).





En vakker og varm kveld ble avsluttet på dekk med gode venner.  

Neste er Novi Sad.



 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar