onsdag 7. september 2022

SERBIA - NOVI SAD

 

Fra Beograd seilte vi videre i Serbia, og våknet neste morgen i Novi Sad i den autonome provinsen Vojvodina. I Titos Jugoslavia fikk Vojvodina status som autonom provins i den serbiske republikken. Vojvodina har en befolkning på ca. 2 millioner og et etnisk mangfold etter historiens foranderlige tilstedeværelse.  De to største etniske gruppene er serbere (66%) og ungarere (13%), og provinsen har hele 6 offisielle språk.



River Governess i Novi Sad 

Novi Sad er hovedstaden med rundt 250.000 innbyggere, men hvis man teller med Petrovaradin på den andre siden av Donau når man 270.000. Også denne byen har en historie preget av erobringer og skiftende regimer. 

Byen har mange vakre bygninger, og de fleste er fra etter 1849.  Her var det også fine butikker, vakre parker og livlige kafeer hvor vi nøt en liten formiddagsforfriskning.  

Novi Sad ble også utsatt for kraftig NATO-bombardement under Kosovo-krigen, og alle tre broene over Donau ble ødelagt.  I dag kan vi se broelementene av en av de bombede broene og en splitter ny og flott bro som ble innviet i 2021.  








Bøndene gjør opprør mot dårlige tider i Serbia også, og traktorer var kjørt inn i byen som demonstrasjon.  Rare tider overalt nå. 

Bondeopprør i Novi Sad

I Novi Sad vandret vi rundt med en artig guide som hadde vært utvekslingselev i Molde og snakket norsk.  Han var mest opptatt av å fortelle om seg selv og Norge og avsluttet med en norsk sang.  Kvelden ble avsluttet med en prat med kapteinen og utsikt til den vakkert opplyste nye broen.


Bye bye Novi Sad !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar