fredag 11. februar 2011

Betlehem



”Et barn er født i Betlehem” synger vi i julen, og vi har besøkt byen og Fødselskirken.

Betlehem ligger i det palestinske området, og her fikk ingen israelsk buss eller guide komme inn. Ved muren måtte vi skifte til palestinsk buss og guide – en spesiell opplevelse. Ikke vanskelig å forstå spenningsnivået i dette landet.

Med vår nye, stolte og energiske guide dro vi direkte til Fødselskirken og fikk se stedet hvor Jesus ble født og hvor krybben sto etter fødselen. Foran oss var en gruppe med polske turister som sang ”Glade jul” nede i grotten. Meget stemningsfullt, og jeg tror det var flere enn meg som hadde klump i halsen. Deretter gikk vi inn i selve kirkerommet. Det er herfra midnattsmessen fra Fødselskirken overføres 24. desember hvert år. Guiden ville at vi skulle synge en salme der inne, men ”hedningene” fra nord kviet seg for det.

Så bar det tilbake gjennom muren og diverse sikkerhetskontroller til Israel. Uhyggelig å oppleve denne muren som vi har sett på TV så mange ganger. Her var det piggtråd og lyskastere på toppen, og dette minnet om noe vi har sett i Auswitz og Birkenau. Det er ikke vanskelig å forstå hvor vanskelig palestinerne må ha det, men man blir ikke mer sikker på løsningene etter å ha vært her. Sympatien med det palestinske folket er fortsatt sterk, men vi forstår også jødene som ønsker å beskytte seg mot terrorangrep. Iflg. vår guide er situasjonen i området blitt vanskeligere etter Oslo-avtalen og opprettelse av selvstyre på Vestbredden. Og hvordan palestinerne kan ha ressurser til å styre dette som et land er umulig for oss å forstå. Vanskelig å se en løsning her med all symbolikk som er i området og alt oppdemmet hat hos alle parter.

Et besøk til ettertanke.


På vei inn til Jesus fødested


Jesus fødested


Jesus fødested


Her sto krybben


Fødselskirken


Muren

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar