tirsdag 10. januar 2012

Recito 2012

29.05.2012 hos Gunn


Linn Ullmanns "Det dyrebare" sto på kveldens program.  Dette var en merkelig historie om en merkelig familie med merkelig oppførsel.  En barnepike blir savnet og funnet drept og nedgravd lenge etterpå, men dette blir allikevel ikke selve historien.  Boken må vel sies å handle om relasjoner og kommunikasjon, løgn og unnfallenhet - ja om livet i en dysfunksjonell familie!

Det var delte meninger om boken.  Et par likte den godt, mens de andre sa tja...  Noen syntes boken var godt skrevet med gode skildringer, mens andre syntes det ble noe langtekkelig.

Jeg vil ikke akkurat anbefale denne medmindre man er spesielt fan av Linn Ullmann og hennes stil.







11.04.2012 hos Elna


"Indias datter" av Shilpi Somaya Gowda sto på programmet på dagens møte.  Bokens handling foregår parallelt i USA og India hvor vi følger to familier - den ene leverer en nyfødt datter på et barnehjem i Mumbai og den andre adopterer babyen og bringer henne til USA.  Så følger historien i begge land med svært forskjellige kulturer og vi følger Asha (adoptivbarnet) tilbake til sine indiske røtter.

Dette er en lettlest og drivende bok med et enkelt språk og kronologisk fremdrift.  Skildringene av India - både slum og rikdom - bringer nesten luktene inn i stuen.  Alle likte boken, og samtidig lærte vi noe om India, bl.a. at nyfødte jentebarn tas av dage i fattige familier da de ikke har råd til oppdragelse og medgift.  Dessuten er det sønnen som skal ta hånd om foreldrene når de blir gamle.










06.03.2012 hos Hilde S.

I kveld diskuterte vi "Dagen skal komme med blå vind" av Levi Henriksen. Bokens gjennomgående tema er fortielse, og den omhandler dulgte familiehemmeligheter og brødrekonflikt på Finnskogen i Kongsvinger-traktene.

Det er en dyster ramme over Austberget hvor tragediene utspiller seg. Persongalleriet er interessant, og selv om starten oppleves som tung, tar handlingen seg opp og blir riktig spennende etter hvert. Hovedpersonen Mikaels liv er ved et nullpunkt, og han må beskikke sitt hus og kvitte seg med gamle spøkelser for å komme videre. Og spøkelser er det mange av.....

Alle likte boken selv om dette ikke akkurat var noen "pageturner". Mange raringer i de store skoger gitt.....




10.01.2012 hos Hilde G.

Vi diskuterte boken "Nede i himmelen" av Tove Nilsen. Her skriver Nilsen nok en gang om oppveksten i drabantbyen Bøler på 1960-tallet,- nærmere bestemt høsten 1968. Vi møter igjen "gamle" kjente fra "Skyskraperengler" og "G for Goggen", men her går hun inn i familiene og vi kommer bak fasadene i treromsleilighetene på Bøler. Vi leser om flere barn (og voksne) som lever et vanskelig liv, men Nilsen beskriver dem med varme og følsomhet.


Ingen av oss kjente oss igjen i dette miljøet, men beskrivelsene fra den tiden var absolutt kjent stoff. Vi likte boken - grei bok ! Noen syntes den hadde litt liten fremdrift.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar