torsdag 19. mai 2016

I Mil.org.-guttas fotspor i Siggerud


Det er nå 71 år siden frigjøringen og kapitureringen av den tyske okkupasjonsmakten 8. mai 1945. Gjennom krigen hadde det i norske skoger bygd seg opp en "hær" på ca. 40.000 mil.org. soldater i Hjemmestyrkene. Tyskerne hadde ca. 340.000 soldater i Norge, og det hersket usikkerhet om hva den tyske generalstaben ville gjøre i Norge - ville de overgi seg frivillig eller sette seg til motverge.  Andre grupper det hersket tvil om var Gestapo, SS-tropper og NS-medlemmer.  

I skogen rundt Siggerud mobiliserte mil.org. 345 soldater denne natten med tanke på å rykke inn for å sikre Ski sentrum.  Hva skjedde?  Om disse hendelsene og Skis strategiske betydning fikk vi høre mye om på denne flotte turen i Siggerud-området.  Vår kunnskapsrike turleder Knut Falla, som er levende interessert i historie og har skrevet bøker om emnet, tok oss med på en spennende tur til Tiurleiken (mil.orgs. kommandoplass), Mosquito-leiren (skjulested for mil.org.) og til Verpåsen som var mobiliseringsplass for mil.org. gruppen i Oppegård.  

Det var varmt, ja så varmt at flere hadde ikledd seg shorts, og vi hadde en strålende tur i nok et nytt og for oss ukjent turområde i Østmarka. 16 travere + hunden Ludvik møtte frem og fikk masse ny kunnskap i tilegg til forbedret fysisk og psykisk form.  

Markatraverne klare til avgang
Ludvik var med på tur
Turleder og "historiebok" Knut Falla
Lunsj i Mosquitoleiren
Verpåsen
Takk for turen Ludvik






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar