mandag 2. mai 2016

Pyromanen


Vi hadde lest boken "Før jeg brenner ned" av Gaute Heivoll, og nå ville vi se filmen "Pyromanen" basert på boken og de faktiske hendelsene i Finsland utenfor Kristiansand i 1978.

I en hel måned herjet en pyroman den vesle bygda og panikken spredte seg.  Pyromanen ble stadig modigere, og tilslutt tente han på et hus hvor det bodde to eldre mennesker. Pyromanen var sønnen til bygdas brannmester og var selv aktiv med i sluktningsarbeidene, og ingen tenkte på han som gjerningsmannen.  Men pyromanens mor fattet tidlig mistanke, og var også den første som forsto hva som skjedde med hennes eneste sønn Dag.  I barndommen var Dag flink på skolen og hadde fremtiden foran seg før han gradvis endret seg og ble innesluttet, gikk bare hjemme, kjørte bil om natten og ble stadig mer "gal".

Filmen er godt laget og Trond Nilsen i rollen som pyromanen Dag gjør en strålende prestasjon, men å kalle dette en storfilm synes vi er å gå for langt.  I boken "Før jeg brenner ned" skriver Gaute Heivoll også om sitt eget liv fra han ble døpt i Finsland den søndagen pyromanen ble tatt i 1978.  Filmen handlet imidlertid kun om pyromanen og den sanne historien om brannene.  Vi satt igjen og følte at noe manglet, så da vi kom hjem, tok vi boken frem for å rekonstruere innholdet.  

Trond Nilsen som pyromanen Dag

Men bevares, filmen er absolutt severdig og spennende og kanskje aller best for de som ikke har lest boken på forhånd.   Sånn er det alltid.... man sitter liksom og venter på noe som ikke kommer.


1 kommentar: