søndag 29. mai 2016

Turandot

Torsdag var dagen kommet,- vi skulle se Turandot på Operaen.  Billettene var kjøpt for ett år siden, og Dalia og jeg stilte forventningsfulle opp på introduksjonen.  Der var det stappfullt, som vanlig, og operaens formidlingssjef ga oss en fin orientering om komponisten Giacomo Puccini, musikken, handlingen og oppsetningen forøvrig.

Karin hadde sett den tidligere, i Verona, men da ble forestillingen avbrutt av regnvær før svisken "Nessun Dorma" ble fremført.

Operaen handler om den kinesiske isprinsessen Turandot som ikke vil gifte seg.  Alle friere må besvare tre gåter, og hvis de svarer feil, blir de drept.  Så blir den fremmede Calaf forelsket (forhekset) av Turandot, og han svarer riktig på alle spørsmålene, men Turandot vil allikevel ikke ha han.  Den eneste som vet identiteten til Calaf er hans fars slave Liu, og hun lar seg ikke presse til å fortelle dette.  Forestillingen slutter med at Liu dør... og da døde Puccini også.   Det er skrevet flere andre avslutninger enn dette, men versjonen vi så sluttet der etter 1 time og 45 minutter uten pause.

Turandot, operasjefen, Liu, dirigenten og Timur (funnet på Yana Kleins facebookside)


Det var storslagent med flotte sangere og hele operakoret.  I rollen som Turandot så vi den russiske Irina Rindzuner som er kjent for sin uanstrengte og eksepsjonelle tilstedeværelse. Vi syntes imidlertid at det var litt mye skriking..... men rollen krever vel det...

Turandot - Irina Rindzuner

Calaf ble sunget av Diego Torre,- en liten og rund mexicaner som ga alt og var kliss våt på ryggen da forestillingen var slutt.  Høydepunktet for meg var "Nessun Dorma", og jeg syntes han sang flott.  Det var Pavarotti som gjorde denne arien kjent for almuen... og vi kan nok takke han for at opera er blitt så populært.

Calaf, - Diego Torre

Så til Liu som ble sunget av russiske Yana Kleyn.  Hun var hentet inn fra Stockholmsoperaen samme dag på grunn av sykdsom hos Mari Eriksmoen, og hadde gjennomført en prøve.  Deretter bar det rett på scenen... fantastisk at de kan.   Hun gjennomførte flott og sang nydelig.  
Liu - Yana Kleyn

Vi skulle gjerne sett Turnadot i en stor klassisk oppsetting, men slikt er det lite av i Oslo.  I stedet var kulissene to sorte vegger med et spørsmålstegn, noen TV'r og en lenestol.  

Flott og storslagen forestilling og nok en hyggelig operakveld med Dalia.  Du verden så mye fint vi har sett både hjemme og rundt i verden.  Nå er billetter for neste sesong i havn og neste kulturtur under planlegging.  Så får vi se hva det blir.....



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar