tirsdag 13. mai 2014

Pompeii

I fjor høst besøkte vi Pompeii ved Vesuvs fot, i går så vi filmen om det gigantiske vulkanutbruddet i år 79 e.Kr. som begravde byen i aske.  

Et beøk i Pompeii er en spesiell opplevelse.  Ca. 1/3 av byen er gravd frem og det er lett å forestille seg livet i byen for 2.000 år siden der man spaserer i gatene eller besøker amfiteatret og det doriske tempel. 

Det spesielle ved Pompeii er avstøpningene av døde mennesker og dyr i de stillinger de ble begravet i.  Det var ikke lava, men 6 meter aske som begravde Pompeii, og ved utgravningene fant man at asken hadde dannet et sementkapsel rundt mennesker og dyr, mens det var hulrom inni.  Disse ble fylt med gips, og derfor fremstår disse fortsatt idag slik de ble begravet i år 79 e.Kr. 

Pompeii ble innskrevet på UNESCO's verdensarvliste i 1997.

Historien om Pompeii slutter aldri å fascinere, og nå er det altså kommet en storslått film om hendelsene.

Filmen er selvfølgelig bygget rundt et romantisk forhold mellom en gladiator (kelteren Milo) og datteren til den velstående herskeren i Pompeii.  Her var også innvevd kampen mellom det gode og det onde - Roma mot Pompeii - og den snille mot den slemme - gladiatoren mot den romerske senatoren.  Om handlingen må vi vel si at dette var "såpe" på sitt beste, men med dyktige skuespillere.  Kiefer Sutherland spilte den usympatiske senatoren fra Roma, mens Kit Harington spilte gladiatoren Milo (kelteren).

Vesuv år 79 e.Kr.
For oss var det lett å kjenne igjen Pompeii, og jordskjelvet og vulkanutbruddet var spektakulært laget selvfølgelig.  Vi kunne lett forestille oss det ragnarokk som var da aske, vann, og ildkuler strømmet og sprutet fra alle kanter mot de 20.000 innbyggerne.  

Gladiatoren Milo
Filmen er beskrevet som et actioneventyr, og det var den.  Her var romantikk, skrekkelige gladiatorkamper og spektakulære "filmtriks" av jordskjelv, tsunami og vulkanutbrudd.  Filmen var i 3D, noe som gjorde effektene spesielle.  Ja, vi følte faktisk at asken dalte ned i våre ansikter......

1 kommentar: