søndag 18. mai 2014

Grunnloven 200 år


Feiringen av grunnlovsjubileet og 17. mai ble en strålende festdag i nydelig vær sammen med glade venner og deilig familie.  Vi startet dagen med venner på Kløfta Gamle Skole fra 1864 som nå er vernet  og er det nærmeste vi kan kalle et bygdetun på Kløfta.  Her er det åpen kafe hver 17. mai, og serveringen er tradisjonell.  Det er eggedosis m/cognac, kaffe og så mye kaker du orker, alt for 50 kroner.   

Hit kom også overlæreren fra 1814 kledd helt tidsriktig. Vi hygget oss med gode venner og kjente mens barnetoget og noen voksne i flott bil passerte.

Barnetog med bil
Overlærer anno 1814
Kløfta Gamle Skole
Deretter var det hjem til de siste lunsjforberedelser.  Marius, Cathrine, Alexander og Margrethe var invitert til lunsj kl. 14:00, og da måtte alt være klart.  Og presis kl. 14:00 var vi ferdige og da parkerte Marius utenfor.

Før vi nøt god mat og fars grunnlovskake, måtte vi selfølgelig ta noen tradisjonelle 17. mai bilder. 

Flotte damer 

Flotte ungdommer

Grunnlovskake bakt og pyntet av husbonden

17. mai lunsj

Etter lunsjen kjørte vi til Gardermoen og tok toget til Eidsvoll Verk for å delta i den store grunnlovsfeiringen ved Eidsvollbygningen.  Det var stemning som under OL på Lillehammer med kjempeservice på toget, shuttlebusser fra stasjonen frem til Eidsvollbygningen (via Bønsdalen.....) og masse kjendiser og storfolk.  

Det var  sperret på forsiden av bygningen, så vi måtte gå bak for å komme frem til festområdet, og det var vi heldige med.  Ved siden av oss var VIP-teltet for stortingsrepresentanter og andre gjester, og vi fikk da tatt noen bilder av kjentfolk.  Mens de mesket seg med is, pølser og andre go'saker, sto vi utenfor sperringene uten mat og drikke.  Hvis vi skal klage på noe i går, så var det tilbudet om spesielt drikke på området.  Når man står som sild i tønne i 3 timer, bør det være tilbud om vann....   

Nydelige Cathrine

Far og sønn i folkehavet

Mye folk på Eidsvollbygningen i går

Statsminister Erna Solberg

Trine Skei Grande

Audun Lysbakken

Torbjørn Jagland med frue 
Vi sto like ved kongepodiet, og det myldret av menn i sortkledde dresser med spaghetti i øret. Det er fantastisk hvor nær vi kommer statsledere i vårt land.  Her satt både det norske, danske og svenske kongeparet få meter unna oss og det var ingen sikkerhetssjekk av oss for å komme inn - ei heller noen glassvegg til beskyttelse av celebritetene.  Sånn VIL vi ha det !!!!!  

Forestillingen bød på litt av hvert, og vi må si vi nøt både Ole Paus' og Per Fugellis kritikk av Erna & Co. for åpen scene.  Dette var ytringsfrihet i praksis.  En statsminister som oppfører seg mer som en Brann-supporter enn en statskvinne på selve 17. mai kan aldri bli familien Berntsens favoritt.  La oss håpe at dette kun er nybegynnerfeil.

Kong Harald og Prins Henrik

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit

Dronning Sonja, Kong Harald og Dronning Margrethe


Vel hjemme spiste vi litt lunsjrester og så showet på TV, og først kl. 03:30 var det byssan lull i Bakkeveien 40.  Litt av en grunnlovsdag!  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar