fredag 9. mai 2014

Gibraltar


Vi hadde vært på Gibraltar før, men det var lenge siden, og da blåste det så sterkt på klippen at vi knapt kunne gå ut av bilen.  Vi bestemte oss derfor å ta en ny tur til denne britiske utposten ved Middelhavet, og det ble en interessant og hyggelig tur.

Gibraltar er et merkelig sted.  Her er det full passkontroll på grensen fra Spania, og bilveien går tvers over flyplassens rullebane. Jeg vet ikke hvor mange fly som lander og tar av der pr. dag, men det kan ikke være mange.  Vi registrerte ingen så lenge vi var der, og det var mesteparten av dagen.

Storbritannia og Spania er ikke helt "venner" ang. Gibraltar, og vi forstår godt at Storbritannia vil beholde denne forsvarsklippen mot Middelhavet.  Herfra har man full kontroll på all trafikk inn og ut av Middelhavet. Under 2. verdenskrig evakuerte Storbritannia hele sivilbefolkningen fra Gibraltar, slik at forsvaret kunne bruke hele området i forsvaret mot Tyskland.  Det er bygget et snedig tunnelsystem inne i fjellet.  Disse ble påbegynt allerede på 1700-tallet og er senere bygget ut.  Noen av tunnellene er åpne for publikum, og vi tok en tur inn.  Her sto kanonene med munningen ut gjennom fjellet, så det kan ikke være lett for skip å slippe unna falkeblikket fra "The Rock".

Ellers besøkte vi noen fantastiske grotter, Europas flotteste leste vi.  Her var det konsertsal inne i grotten og en fantastisk lyssetting som skiftet farge.  Og vi måtte selvfølgelig titte på de berømte apekattene - veldig morsomme.  En av dem likte seg spesielt godt på taket av vår bil... noe Arild passet på å forevige.

Apekatt på bilen fotograferes av Arild
Vi avsluttet besøket i Gibraltar med en tur til Punta de Europa, som er det sydligste punktet på Gibraltar og Europa.  Her var det park med fine gangstier langs kysten, fyrtårn, moske, katolsk "shrine" og monument over et fly med Polens statsminister som hadde styrtet her under 2. verdenskrig.  Moskeen var forøvrig en gave fra Kong Fahd av Saud-Arabia og ble innviet i 1997.  Den kostet 5 mill pund å bygge, men hvorfor denne gaven ble gitt til Gibraltar vet vi ikke.  Flott er den imidlertid der den ligger ved innløpet til Europa....

Nedenfor er en enkel collage fra besøket på Gibraltar.


Å komme seg tilbake til Spania tok tid...  Her var det lange bilkøer, og alle ble grundig kontrollert av EN spansk toller.... Ja, kun EN toller var på vakt... Riktignok var det 1. mai, men dette er vel en demonstrasjon fra spansk side og et bevis på at Storbritannia og Spania ikke akkurat er bestevenner.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar