Tirsdag 06.06.2017 hos Gunn
Nok en gang drøftet vi en bok om en interessant kvinneskjebne, nemlig "Karitas" av den islandske forfatteren Kristin Marja Baldursdottir. Baldursdottir fikk strålende omtaler for denne kvinnesagaen og ble også innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris.
Karitas vokser opp i en stor søskenflokk på Island, og da faren dør, bestemmer moren seg for å ta med hele ungeflokken nordpå slik at de kan tjene til utdannelse til barna. Karitas er talentfull og et møte med en velstående kvinne bringer henne til 5 års kunststudier i København.
Men livet blir ikke bare greit for Karitas da hun forelsker seg i den vakre fiskeren Sigmar og livet tar en uventet vending. Hvordan kan Karitas kombinere sine kunstneriske ambisjoner med de forventninger som stilles til henne i den tradisjonelle islandske husmorrollen.
Les boken, og du finner svarene.
Baldursdottir har også skrevet oppfølgeren "Kaos på lerret", og den vil jeg gjerne lese...
Alle likte denne boken som ga oss inngående kunnskaper om det tøffe livet for fattigfolk på Island fra 1915 til 1939.
Torsdag 20.04.2017 hos Karin
Vi hadde to bøker i går. Den første var Agnes Ravatns kritikerroste "Fugletribunalet". Denne er også vist som teaterforestilling på Det norske teatret.
"Fugletribunalet" er en psykologisk thriller som driver deg fremover og gir flere "grøss"....
Boken handler om NRK-kjendis Allis Hagtorn som etter en skandale rømmer fra offentligheten og søker jobb som hushjelp og gartner for den eksentriske Sigurd Bagge i en trevilla ved fjorden.
Allis prøver å bygge seg opp igjen ved arbeid og et enkelt liv, men forholdes til Sigurd Bagge gjør dette uhyre komplisert.
I denne boken drives du fremover og venter i spenning på neste overraskelse og slutten.....
Hvordan kan en ung kvinne (Agnes Ravatn er født i 1983) skrive en slik bok? Vi undres...
Les denne!!!
|
Agnes Ravatn (født i 1983) |
Den andre boken var like spesiell. Her møter vi et ektepar som har vært gift i 46 år. Nå har de flyttet fra villa til leilighet i byen, men på grunn av hålke kan de ikke gå ut og de blir sperret inne i leiligheten i nesten en uke.
Her skjer det mye rart, og alle gamle fortrengte følelser kommer opp. Ebba og Karl møttes under lærerutdannelsen, og mens hun gjorde karriere forble han "kun" lærer hele yrkeslivet. Karl er en voldelig ektemann, og Ebba lever i stadig frykt for å bli slått.... og hun er utro med en ung lærer.... Alt dette kommer opp i den uken de er innestengt i leiligheten, og slutten er både humoristisk og makaber.
Også her lurer vi på hvordan en relativt ung kvinne kan skrive en slik bok. Hva har hun opplevd?
Vi var enige om at dette var en typisk kvinnebok, da flere av våre menn hadde begynt på den, men lagt den bort....
Vi likte den!!
|
Helene Uri |
Torsdag 16.02.2017 hos Alice
Dette var Recitos første møte i 2017, og vi hadde hele tre bøker på programmet.
Edvard Hoems "Bror din på prærien" er forfatterens andre bok i serien om slektens utvandring til Amerika på slutten av 1800-tallet. Den første boken "Slåttekar i himmelen" har vi lest tidligere.
I denne boken følger vi Eilert Knutsen som reiser alene til Amerika bare seksten år gammel. På kaia i Kristiansund vinker han farvel til faren Knut Hansen Nesje (slåttekaren fra første bok). I Amerika oppsøker han først sin tante Gjertine i Sør-Dakota, men senere skal det bli et omflakkende liv, og det tar hele tolv år før han tar land i Alberta i Canada.
Vi følger også familien hjemme i Norge hvor faren blir eldre og stadig bekymrer seg over om han får se Eilert igjen. Det får han ikke.
"Bror din på prærien" er en storslagen bok om utvandring og savn, og den bringer tankene inn på dagens innvandring og flyktningedebatten. Kanskje er det ikke så store forskjeller? De søker trygghet og velstand i et nytt land, de søker sammen med sine egne, de danner egne menigheter og bygger egne kirker, de gamle sliter med å lære engelsk.....
Vi nordmenn er stolte over etterkommere etter norske utvandrere som fortsatt snakker norsk, baker norske julekaker, har norsk bunad etc., men vi forakter fremmede i vårt eget land som opprettholder sine skikker og kler seg annerledes. Forstå det den som kan.
Boken er på nynorsk, men det går like fint. Nå skal vi lese den siste "Land ingen har sett".
Edvard Hoems bøker anbefales på det varmeste.
Jeanette Walls "Krystallslottet" er et familieportrett utenom det vanlige. Dette er en selvbiografisk roman hvor forfatteren forteller om sin egen oppvekst i hendene på eksentriske, nomadiske foreldre. Faren er alkoholiker og moren er kunstner og lettere gal.
Familien er stadig på flyttefot fra pengeinnkrevere og enhver form for ansvar, og Jeanette, hennes bror og to søstre ble i stor grad overlatt til seg selv.
Dette er en historie om fattigdom, galskap og kjærlig og et bevis på at virkeligheten av og til overgår fantasien.
En fascinerende bok som man ikke glemmer.
Julie Otsuka "Buddha på loftet" er en underlig liten bok om historiske hendelser som var totalt ukjente for oss. Dette er en gripende fortelling om en generasjon japanske postordrebruder som kom fra Japan til California på 1920-tallet.
De er lovet "gull og grønne skoger", men det som venter dem er noe helt annet. De må ta den mannen de får, slite som landarbeidere eller hushjelper og føde barn under de mest ekstreme forhold. De føler seg på utsiden av samfunnet (som flyktningene...), mens barna deres raskt omfavner den amerikanske kulturen. Så kommer bombingen av Pearl Harbori 1941, og både unge og gamle japanere sendes til interneringsleire som potensielle landssvikere.
Boken er spesiell og bygget opp temavis og med svært korte setninger. Forfatteren selv er oppvokst i California med japanskættede foreldre.
Dette var ny historie for oss og vi likte boken.