lørdag 12. september 2015

Cascina Castagna

Årets studietur for "På Druen" gikk nok en gang til Italia - til Hilde og Morten på Cascina Castagna i Piemonte.  Hilde og Morten er et driftig ektepar som sa opp sine sikre jobber og solgte huset sitt i Norge for å realisere drømmen om å drive en vingård i Italia. I 2009 flyttet de inn på en falleferdig vingård ved landsbyen Calosso i vakre Piemonte og startet arbeidet med å utvikle gården til turistdestinasjon og vinprodusent.  

Det første de gjorde var å bygge to ferieleiligheter i det gamle høyloftet, slik at de raskt kunne ta imot turister og tjene penger.  Senere er nok en leilighet bygget ut og nå gjenstår den fjerde. I tur og orden er garasjen bygget om til en deilig paviljong, det er bygget svømmebasseng og gården er malt og opprustet. Cascina Castagna produserer tre viner (en hvit og to røde) som kan kjøpes på bestillingsutvalget på Vinmonopolet.  Hittil har de satt bort produksjonen hos andre, men fra i høst har de installert eget annlegg og produserer i sitt eget mikrovineri. Vi er kjempeimponerte over hva disse driftige menneskene har fått til på få år og at de har skaffet seg et levebrød av dette.

Mandag satte "På Druen" kursen for Milano og deretter med leiebil de 16 milene til Piemonte. Her ble vi hjertelig mottatt av Hilde og Morten. Leilighetene var av høy kvalitet, og i kjøleskapet sto kveldens måltid bestående av italienske skinker og oster.  Men før det hadde vi tid til litt avslapping ved svømmebassenget og en omvisning og vinsmaking med vertskapet.

Cascina Castagna produserer altså tre viner: Moscato d'Asti Cascina Castagna, Barbera d'Asti Cascina Castagna og Barbera d'Asti Superiore Cascina Castagna.  Den første er en lett og søt hvitvin med kun 5% alkohol og smaker deilig på terrassen en sommerkveld eller til jordbærene 17. mai.  De to røde Barbera-vinene med 13,5% alkohol smakte begge fortreffelig, men "På Druen" likte den "superiore" best. Den siste vinen var fatlagret og kraftigere enn den ordinære Barbera d'Asti og Hilde kunne opplyse at den passet utmerket til ost, grillmat, rødt kjøtt og vilt.  Vinen kan kjøpes fra bestillingsutvalget på Vinmonopolet fra november 2015, og den skal vi kjøpe.

Morten kunne i tillegg opplyse at han har designet etikettene selv og at de forestilte en drueranke. 

I den deilige sommerkvelden hentet vi maten ut til paviljongen, og her koste vi oss med italienske spesialiteter og gårdens vin mens solen gikk ned og månen kom opp over det vakre landskapet i Piemonte.  Ja, vi må vel innrømme at stemningen ble litt høy.... men bare moro.... Det var et ektepar fra Fredrikstad der også, og de ble invitert inn i "På Druens" felleskap.  Ble de litt sjokkert over våre høylytte politiske diskusjoner mon tro????

"På Druen" på Cascina Castagna

Aftensmåltid med italienske spesialiteter

Morgen i Piemonte (kl. er 07:00)
Neste dag opprant med sol fra skyfri himmel og vi tok en tur inn i landsbyen Calosso,  Dette er en liten og døsig landsby, men veldig koselig.  Vi spaserte rundt og bare nøt de vakre omgivelsene før vi fant oss en liten bar med italiensk is og musserende vin.  De livlige politiske diskusjonene fortsatte, og vår Fredrikstad-venn fra kvelden før dukket plutselig opp da han hadde hørt oss på lang avstand.....

Lunsjen, som besto av restene av gårsdagens måltid, inntok vi på balkongen før det var tid for utflukt og vinsmaking på to forskjellige vingårder.

Calosso
Pit stop i Calosso
Lunsj på balkongen

Morten og Hilde

Cascina Castagna

Første stopp var Scagliola Sansi, og her ble vi vist rundt av en ung engelsktalende dame før vi smakte på et utvalg av gårdens viner, både hvite og røde.  Her må nevnes etikettene spesielt da de var laget av en lokal kunstner og meget spesielle,- ja nesten naive.  Meget fine.

Vi fortsatte deretter til Favia Giorgio og ble mottatt av "svigermors drøm", en lekker ung mann med glimt i øyet...  Denne gården var mye mindre og guidingen foregikk på italiensk med Hilde som tolk.

Her smakte vi på hele seks viner - hvit, rose, rød og musserende - sammen med deilig italiensk pølse og parmesanost.  Her koste vi oss faktisk i flere timer før det var tid for kveldens middag på en restaurant i Calosso.  Middagen var grei, men merkelig grå uten fargerike grønnsaker.  

Også denne dagen ble avsluttet med litt politikk i paviljongen, men vi tok kvelden tidligere enn første dagen. 

Scagliola Sansi

Vinbønder i Piemonte
Dagene går raskt i godt selskap og i slike omgivelser.  Onsdag tok vi en tur til Barolo og La Morra. Hvilke idyller!!  La Morra ligger vakkert på en høyde med strålende utsikt og her nøt vi vår lunsj. Siste ettermiddagen hygget vi oss på gården og ved svømmebassenget før vi spiste middag i landsbyen. Av maten må nevnes spesielt "Antipasti misti", litt av hvert av restaurantens alle forretter - nydelig.

Torsdag morgen var det tidlig opp og avskjed med Hilde og Morten på Cascina Castagna.  Vi skulle gjerne ha vært der noen flere dager, men slik ble det ikke denne gang.  For denne gjengen aktive pensjonister ventet både politiske møter og annet frivillig arbeid.

Kassene skal vaskes for innhøsting

Barolo

May-Brith på kunstutstilling i Barolo

Utsikt fra La Morra 

Mer utsikt fra La Morra 

Antipasti misti smakte fortreffelig

Takk for oss Cascina Castagna
Nok en fin studietur er gjennomført.  Neste års reiseledere er Gunn og Jan Håkon, og vi venter i spenning på turforslag.  

1 kommentar:

  1. Veldig bra referat. En drømmetur. Blir kanskje vanskelig å overgå denne.

    SvarSlett