fredag 11. september 2015

Forsvarets Flysamlinger/Ravinedalen



Etter styrtregn og flom de siste dagene, opprant søndagen med strålende sol.  Dette passet utmerket for vår tur med Markatraverne til Gardermoen.  Vi trodde kanskje Gardermoen var litt for langt fra Oslo, og ble gledelig overrasket over at 14 turglade personer møtte opp.

Første post på programmet var omvisning i Forsvarets Flysamlinger.  Mange tror kanskje at de befinner seg i Bodø, og det er forsåvidt riktig.  Regjeringen bestemte seg for noen år siden å flytte flysamlingen dit, men der var det ikke plass til alt, så masse interessant ble igjen på Gardermoen. Dermed måtte Forsvaret bygge et nytt stort bygg til den gjenværende samlingen, og siden er stadig nye klenodier kommet til.  Flysamlingen på Gardermoen har idag flere fly enn den i Bodø.

Vi hadde ikke forhåndsavtalt omvisning, men en "artikaill" av en veteran tilbød seg å vise oss rundt, og det ble en morsom runde.   Fyren het Bjarne Olsen, var fadder for et av flyene og en skikkelig veteran fra Forsvaret.  Her var kunnskap blandet med humor og glimt i øyet,- noe våre gjester satte stor pris på.  Gratis adgang... så vi kvitterte for besøket ved å kjøpe is og kaffe.

God morgen Gardermoen
Herlige Bjarne Olsen med samlingens eldste fly
Jagerklenodier
Etter denne historiske og kulturelle opplevelsen startet vi dagens fottur i Ravinedalen. Dette er Norges største intakte ravineområde og fredet landskapsvernområde.  Rett under innflyvningen på vestre rullebane er det en ukjent jungel (nesten regnskog) med en mosaikk av forskjellige landskapstyper, ulike skogstyper, gamle beiteraviner og et stort plante- og dyremangfold. Så mye som 230 ulike plantesorter er registrert. Det var litt bløtt og klissete etter de siste dagers regn, men hva gjorde det ....  

Frodig vegetasjon
Nede ved rasteplassen dukket det helt tilfeldig opp en annen "artikaill", nemlig den tidligere kultursjefen i Nannestad Lars Jahr.  Han fortalte ivrig og engasjert om historien og arbeidet med å lage tursti i området.  

Nede i ravinen er det også en minnelund over et engelsk fly med 20 personer fra forskjellige nasjoner ombord som styret her i krigens siste dager.  Også denne historien kunne den tidligere kultursjefen mange detaljer om.  Vi var heldige som hadde slik førsteklasses guiding helt uten at det var planlagt.

Tidligere kultursjef Lars Jahr
Minnelund
Minnestein 
Turen var en liten runde og kom opp igjen ved innflyvningsmerkene fra syd.  Her dundret flyene bare meter over vårt hode for å lande på Ullensakers stolthet - Norges hovedflyplass.

Deltakerne uttrykte stor begeistring for turen som inneholdt både sjelden kultur og sjelden natur, og det var vi svært fornøyde med.  

Innflyvning fra syd

Norwegian i lav høyde over Ravinen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar