fredag 25. september 2015

Geir Lippestad



I går tok vi turen til Lørenskog Hus for å høre en samtale mellom Geir Lippestad og kultursjefen i Lørenskog om å leve "På Grensen".  Geir Lippestad fortalte åpent om hvordan det var å bli kontaktet og anmodet om å forsvare Norges største terrorist Anders Behring Breivik.  Midt oppe i dette hadde han en dødssyk datter og ventet et nytt barn i tillegg til de seks han hadde fra før.  Hans første reaksjon var flukt "dette vil jeg ikke", men så sa hans kloke kone "Hva er problemet egentlig?" Anders Behring Breivik har krav på rettssikkerhet og rettferdig behandling som enhver annen norsk borger og dette er nedfelt i grunnloven.  Det handler om etikk og menneskeverd.

Som vi vet, så tok Lippestad saken og ble etterhvert beundret og svært respektert for måten han løste oppgaven og håndterte pressen på.  Etterhvert er han simpelthen blitt kjendis, og er nå også valgt inn i bystyret i Oslo,- noe han gledet seg til å ta fatt på.

Men det var ikke slik i starten da han fikk fy-telefoner og hakekors malt på stakittet og han jobbet døgnet rundt og holdt på å "gå i kjelleren".  Men hans kloke kone stilte krav om å slå av TV, legge bort mobilen og leve et normalt familieliv hjemme.  Det var et av hans hovedbudskap i går.  Når kriser inntreffer, behold de daglige rutinene i hverdagen.

Geir Lippestad
Med sine personlige erfaringer med to syke barn i rullestol snakket han også mye om annerledeshet og oppfordret til aksept for annerledeshet.  Det er ikke de funksjonshemmede som er de svake, sa han - noe å tenke på kanskje?

Samtalen ble avsluttet med noen refleksjoner rundt dagens flyktningesituasjon og utfordringene knyttet til dette. Han avsluttet med å si at han så positivt fremover og hadde stor tro på at Norge vil greie seg fint, men kanskje med litt mindre velstandsøkning enn vi har vært vant til. 

Det var en interessant samtale i en nesten fullsatt "Storstue" i Lørenskog Hus, og Geir Lippestads røde tråd gjennom hele samtalen var menneskeverd, menneskerettigheter og etikk.  Ethvert menneske har en egen verdi og det må vi aldri miste av syne når vi omtaler mennesker i grupper.  Ord kan være svært stigmatiserende.  KLOKT SAGT !!  La oss tenke litt mer på det av og til......

Takk for påminnelsen Geir Lippestad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar