onsdag 23. september 2015

Sinober, Sørskogen og Brennberget

Dagens tur i Lillomarka startet ved Kruttverket i Nittedal.  Området har fått navnet etter det tidligere Nitedals Krudtværk som produserte krutt her fra 1882 til det ble nedlagt etter en eksplosjon i 1976. Også tidligere hadde det vært eksplosjoner i kruttverket, og gjennom historien har 17 mennesker mistet livet på arbeid her.  Nå er hele området lagt ut til et gigantisk boligområde, og her bygges tusenvis av boliger i alle kategorier.  Litt "in the middle of nowhere" synes vi, og så kunne dagens turleder Asbjørn fortelle om dårlig adkomst og mangel på fortau og sykkelvei til alle disse nye boligene.  Hvordan kan man planlegge slik i dag når vi alle skal reise "grønt".....???

Vi forlot straks boligene ved Georg Frølichs Hage (Georg Frølich grunnla kruttverket i 1882) og ga oss ut og oppover i skogen.  Vi startet i tett skog på lite brukte stier oppover bratte lier til Sinober og Nydalshytta.  Her var det glade barn i friluftsbarnehage og overnattingsmuligheter i hyttene.  Deretter fortsatte vi forbi Speiderhytta, Åbortjern og til Sørskogen.

Her ble vi hjertelig mottatt av eieren Atle Sørskogen som åpnet kun for oss.  Han hadde fyr i peisen og nybakte kanelboller og fortalte livlig om Sørskogens lange og tildels dramatiske historie.  Stedet har historie helt tilbake til finnene på 1600-tallet, men ble senere husmannsplass under Skøien gård. Under krigen ble Sørskogen og området rundt benyttet av Milorg og familien levde farlig.  Atle fortalte historier fra denne tiden da han selv var bare en "guttunge".  Tyskerne oppdaget aldri den illegale virksomheten på Sørskogen.


Stor maurtue og blid mann
Utkikkspost for elgjegere
Kloke ord på veien
Vakkert og grønt i skogen nå 
Deilige kanelboller bakt av Atle Sørskogen
Rester av Nitedal Krudtværk
Fra Sørskogen fortsatte vi videre til Lillomarkas nest høyeste punkt Brennberget på 441 m.o.h. og derfra bratt nedover til Jensrud.  Siste stopp var restene av Kruttmølla i Nitedals Krudtværk som nå skal utvikles til kulturhistorisk sted.  Asbjørn kunne fortelle at ideene var mange, men at pengene manglet.  Så da så....

Dagens tur var på 11km (middels/tung) med mye opp og ned på våte stier.  En av deltakerne hadde et lite uhell med blodsutgytelse, men vi tror det gikk bra.  Det er skummelt å gå bratt nedover på våte røtter og mose når skogen er så gjennomvåt som nå.

Turen tok i overkant av 5 timer, og vi innrømmer gjerne at vi var slitne da vi kom hjem. Tusen takk til Asbjørn for utmerket turledelse i et for oss ukjent område.

P.S.
Det er masse tyttebær i skogen nå, så kom deg ut !!!
Dagens tur er merket med sort 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar