mandag 17. juli 2017

Chateau-liv


Her på Chateau Magnifique går sommeren sin gang i varierende vær.  

"Ti på TOPP 2017" er selvsagt målet, og i år har vi mulighet til å greie alle. I løpet av fem dager gjennomførte vi seks topper. Nedenfor er det bilder fra Kvitskjæret 680 moh, Gjotsetra (med turmålene Bjønntjønna 931 moh og Skarvtjønna 974 moh), Grønkampen 969 moh, Rødfjellet 841 moh og Smørhølet 940 moh.  

http://rendalenidrettslag.no/turgruppa-2/ti-pa-topp/



Et par dager hadde vi besøk av gode vennene Bodil og Thor Erik, men den dagen vi skulle på langtur "bøtta" det ned.  Vi valgte derfor en lett tur til Renåfjellet med fyr i ovnen og kaffe i Vardebua, og gjestene virket fornøyde med alternativet.

Renåfjelletselfie


Vi har også oppdaget et liten "perle" av en kafe  http://kjokkenveien3.no/ ved Imsroa på RV 3.  Her driver driftige damer en unik kafe (med "nogo attåt") i en nedlagt butikk.  Maten er kortreist og laget av lokale kvalitetsprodukter.  Her er hjemmebakte kaker og nybakt brød og litt småtteri å få kjøpt i tillegg.  Vi koste oss med "En smak av skog og fjell", og anbefaler stedet på det varmeste.

Ta en stopp i Kjøkkenveien 3 og la tiden stå stille et øyeblikk......

Kjøkkenveien 3 


NRK's Sommertoget har tøffet opp og ned Østerdalen, og vi fikk med oss en stopp på Rena.  Der ble det selfie med den unge og sprudlende programlederen Stian Sørbøe.   Jadda..... litt barnslig, men veldig koselig da.......

NRKsommertogetselfie

lørdag 8. juli 2017

Kjerringøy



Å gå i land på Kjerringøy..

"Æ går langs kvite strender nu og trur på morradagen.
På havørna og himmel´n som blir her når æ drar.
Å gå i land på Kjerringøy og stå med sug i magen.
Mens sjøfuglan og sola si at lyd og lys e klar."


Halvdan Sivertsen




Vi gikk i land på vakre Kjerringøy etter en fin biltur fra Bodø og en kort fergetur Festvåg - Misten.  Nydelig vær og storslagne nordnorske omgivelser. Vi husker Kjerringøy fra Herbjørg Wassmos "Dina" og fra Knut Hamsuns film "Benoni og Rosa" og flere. 

Kjerringøy gamle handelssted er et autentisk og meget godt bevart handelsanlegg fra 1800-tallet.  Den første store handelsmannen på Kjerringøy av Christian Sverdrup, som eide stedet fra 1803 til sin død i 1829.  Med han startet oppgangstidene på Kjerringøy, og hans datter Anna Elisabeth tok over driften og giftet seg med Nicolai Ellingsen som investerte stort i fiskehandel. Han døde i 1849, og hans barnløse enke Anna Elisabeth drev stedet videre og giftet seg senere med den unge handelsbetjenten Erasmus B. K. Zahl som var betydelig yngre enn henne.

Kjerringøy var enormt velstående og et senter for handel og fiske og datidens finanssentrum. Selv rike handelsmenn i Bergen måtte låne penger på Kjerringøy.   Kjerringøys eiere var inspirert av europeisk kultur, og man finner meget eksklusive tapeter og service og masse annet i det vakre hovedhuset.

Dampbåtens inntok innhentet driften på Kjerringøy da det var for grunt for de nye båtene å gå inn der.  De gikk i stedet inn til Bodø, og Kjerringøys nedtur startet.  Zahl var imidlertid en gavmild mann, og han slettet all gjeld som fiskere og andre hadde i hans bank. Han sto også bak byggingen av Kjerringøy Kirke, ledet arbeidet og bidro med både gaver og lån.  

Kjerringøy er meget godt bevart, og tilhører i dag Nordlands Museum.  I tillegg til selve handelsstedet, er Kjerringøy Kirke (hvor både Ellingsen, Anna Elisabeth og Zahl er begravet) og Zahl-fjøsen, som er et interessant kunstgalleri med både faste og rullerende utstillinger, viktige severdigheter.  Da vi var der var det, i tillegg til  søskenene Harr og informasjon om Hamsuns filmer, en nydelig utstilling av Ørnulf Opdahl.

En ung og meget kunnskapsrik guide i tidsriktige klær guidet oss rundt, og ga liv til historien om Kjerringøy.  Vi kunne se for oss den driftige Anna Elisabeth, alle fiskebåtene, fiskerne som lå tett i tett i alle hus, luktene, krambua og miljøet....  En flott avslutning på vår "dannelsesreise" til Nordland.


Verftseier Berntsen med hustru

Meget flink guide i tidsriktig antrekk

Meget eksklusive tapeter og interiør 

Kjerringøyselfie
Gravstedene til Ellingsen og Zahl
                                             

Fra Hamsuns filmer (se Liv Ullmann)
                                      

torsdag 6. juli 2017

Røst

Ytterst i Lofoten og langt ute i havet ligger Røst - et levende fiskerisamfunn bestående av 365 øyer med 500 fastboende.  På Røstlandet er det 12 km vei med sykkelvei ved siden av, hotell, flere restauranter og rorbuer, kunstgress fotballbane (åpnet 24. juni 2017), velholdte hus, Norges største JOKER-butikk og en usedvanlig gjestfri og uformell befolkning.  

Røst er kjent som stedet der den venetianske adelsmannen Pietro Querini drev i land i 1432, og både idrettshall og restaurant bærer navnet Querini.  I 2012 var det premiere på Querinioperaen, en operaforestilling basert på denne sanne historien, og det ble en stor suksess.  Operaen ble satt opp pånytt i 2014, og etter dette har Querinidagene vært arrangert på Røst første helgen i august.

Mest kjent er Røst for sitt rike fiskeri, og kommunen har hele seks fiskebruk.  Under Lofotfisket i februar kan det være opptil 400 - 600 båter på Røst og et yrende liv.

Røst er også kjent for sitt rike fugleliv, og noen kilometer sør for Røstlandet finner man Nord-Europas rikeste fuglefjell.  Hvert år arrangeres Lundefestivalen, og vi var så heldige å besøke Røst akkurat da festivalen pågikk.

I fantastisk vær seilte vi fra Moskenes via Værøy til Røst på St. Hans aften og spaserte (med mange fotostopp) til vårt bosted Kaikanten Rorbuer.  Vi må vel si at standarden var enkel, sengetøyet svært gammelt og slitt, TV'n defekt og sluket tett, men pytt, pytt..... Er man langt ute i havet, så må man være positiv og fleksibel.

Vi leide sykler (som så ut til å være fra 1960-årene), og syklet rundt i det fantastisk flotte været. Først var det St. Hans bål på Nesset, så kebab med hvalkjøtt hos Querini og så syklet vi rundt på øya i midnattsol.  Ikke mulig å oppleve Røst bedre enn dette !!!!


Velkommen til Røst

Tørrfiskhjeller

St. Hans feiring på Nesset

Sykkeltur i midnattsol

Sykkeltur i midnattsol


Solen gikk aldri ned
Været skifter raskt ute i havet. og vi fikk oppleve regn og blåst også.  Lunde-festivalen tilbød rundtur med orientering om kulturminnene og filmfremvisning av RØSTER i Formannsskapssalen.  Vi lærte mye om Røst og folket som bor her ute. 

Klar for kultursightseeing

RØSTER... en av mange flotte filmer om folket på Røst

Lunsj hos Kulvants (fra India)

Ut på tur i ruskevær - på sykkeltur i regnponcho

En gang bodde det folk her

Kaikanten Rorbuer

Røst Taxi

Fin flyplass

Innsjekking på Røst Lufthavn

Røst var en spesiell opplevelse, og vi forstår godt at Per Fuggeli har tapt sitt hjerte til naturen og folket her. Det gjorde vi også.  Men hvorfor stopper de matserveringen kl. 21:00 en vakker midtsommerkveld når solen skinner hele natten?  

Men maten vi fikk på Røst var utmerket - deilig grillet tørrfisk, fiskesuppe med hvitløksrømme, rykende ferskt hvalkjøtt med moderne touch og lokalt øl.  Vi koste oss. 


onsdag 5. juli 2017

Moskenesøy



Alle klisjeer er vel sagt og skrevet om Lofoten, og alle er sanne.  Dette var bloggerens tredje besøk i Lofoten - denne gang ytterst på Moskenesøy ved Reine.  Reine er blant Norges mest fotograferte steder og vinner stadig i konkurranser og kåringer.  

På Moskenesøy finner du Lofotens mest dramatiske landskap.  Her kaster fjellene seg rett i havet, små broer og fyllinger binder sammen den store øya med de små, noe vi fikk oppleve til fulle på våre sykkelturer. Isbreer og andre naturkrefter har utformet landskapet, som er blant de villeste og mest interessante Norge kan by på.  Hermannsdalstid med sine 1029 moh er det høyste fjellet i området og Norges mest fotograferte fjell.

I år var denne tradisjonelle turen med gode vennene Inger og Ivar lagt til Lofoten, og Homlongene hadde lagt opp et godt og variert program.

Første del av turen ble tilbrakt i Møllers Rorbuer på Anøya ved Reine, og derfra ble det sykkelturer og båttur/fottur. Sykler leide vi hos Reine Adventure  http://www.reineadventure.com/ som hadde full tillit til sine kunder.  Ingen navn ble notert, vi kunne ta den sykkelen vi ønsket og betale til "han Ola".  De har utleie både på Sakrisøy og inne i Reine. 

Vi var på to sykkelturer,- en sydover til Å  (ca. 20 km t/r) og en nordover til Akkarvikodden http://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/lofoten?attraksjon=Akkarvikodden , (også denne ca. 20 km t/r).  Begge turene var en eneste lang turistattraksjon med severdigheter og utsikt på alle kanter  https://lofoten.info/Moskenesoy , og det ble mange fotostopp underveis.

Bloggeren anbefaler gjerne Sakrisøy - en lilleputt av en fiskelandsby med både Restaurant Underhuset og Anitas Sjømat. Vi nøt tørrfisk i flere varianter på Underhuset og kjøpte reker og Anitas hjemmelagete fiskekaker i butikken.  Alt smakte fortreffelig.  Nå skal bloggeren prøve seg på hjemmelaget bakalao. 

Galleri Eva Harr i Reine må også nevnes http://www.evaharr.no/galleri-eva.htm  .  Her var det kunst av Eva Harr og hennes brødre Karl Erik Harr og  Jan Harr og mange andre kunstnere.  Her arrangeres den årlige Lofoten Internasjonale litteraturfestival, og Frank A. Jenssens vakre bildespill fra Lofoten vises alle besøkende.

Reine sett fra Møllers Rorbuer

Tørrfisk hos Møllers
Humor i Lofoten 

Reinebringen - "forbudt" og farlig

Sakrisøy med Restaurant Underhuset og Anitas Sjømat 

Å

Åååååå

Lofoten Tørrfiskmuseum i Å

Sykkelutleie hos Reine Adventure

Norges mest fotograferte fjell - Herrmansdalstind 1029 moh 

Ut på (sykkel)tur, aldri sur 

Tørrfisk på Hamnøy

Årets lengste dag - Hamnøy


Karl Erik, Eva og Jan Harr

En dag tok vi båt fra Reine til Vindstad http://www.reinefjorden.no for å gå fottur over Einangen til Bunesstranda. (Båten går når den er full, så være ute i god tid i forhold til tidtabellen). Dette er en av Lofotens mest fotograferte vakre sandstrender og kombineres ofte med fjelltur til Helvetestind.  Alle hus her var fraflyttet, men mange var i god stand og benyttes tydeligvis som landssteder.  Her var også en gammel kirkegård med gamle gravstener (og noen nye fra 2000-tallet faktisk).  Et besøk på gravplassen gir ofte mange opplysninger om historien. 


Irrgrønt landskap ved Einangen

Fraflyttet - kanskje landsted nå?

Nybygg (det gamle hadde brent ned)

Ved Bunesstrand

Det blir ikke bedre

Nei, det blir ikke bedre....

Bunesstrandselfie
På vei fra Bunesstrand til Vindstad

Siste kvelden ved Reine var havet stille, himmelen klar og midnattsolen blank.  Vakker avslutning på noen opplevelsesrike dager i dette paradiset.  Takk Moskenesøy. Røst neste.....


Himmel og hav

Mer himmel og hav


Litt midnattsol på Reinebringen

Farvel til Møllers Rorbuer