onsdag 5. juli 2017

Moskenesøy



Alle klisjeer er vel sagt og skrevet om Lofoten, og alle er sanne.  Dette var bloggerens tredje besøk i Lofoten - denne gang ytterst på Moskenesøy ved Reine.  Reine er blant Norges mest fotograferte steder og vinner stadig i konkurranser og kåringer.  

På Moskenesøy finner du Lofotens mest dramatiske landskap.  Her kaster fjellene seg rett i havet, små broer og fyllinger binder sammen den store øya med de små, noe vi fikk oppleve til fulle på våre sykkelturer. Isbreer og andre naturkrefter har utformet landskapet, som er blant de villeste og mest interessante Norge kan by på.  Hermannsdalstid med sine 1029 moh er det høyste fjellet i området og Norges mest fotograferte fjell.

I år var denne tradisjonelle turen med gode vennene Inger og Ivar lagt til Lofoten, og Homlongene hadde lagt opp et godt og variert program.

Første del av turen ble tilbrakt i Møllers Rorbuer på Anøya ved Reine, og derfra ble det sykkelturer og båttur/fottur. Sykler leide vi hos Reine Adventure  http://www.reineadventure.com/ som hadde full tillit til sine kunder.  Ingen navn ble notert, vi kunne ta den sykkelen vi ønsket og betale til "han Ola".  De har utleie både på Sakrisøy og inne i Reine. 

Vi var på to sykkelturer,- en sydover til Å  (ca. 20 km t/r) og en nordover til Akkarvikodden http://www.nasjonaleturistveger.no/no/turistvegene/lofoten?attraksjon=Akkarvikodden , (også denne ca. 20 km t/r).  Begge turene var en eneste lang turistattraksjon med severdigheter og utsikt på alle kanter  https://lofoten.info/Moskenesoy , og det ble mange fotostopp underveis.

Bloggeren anbefaler gjerne Sakrisøy - en lilleputt av en fiskelandsby med både Restaurant Underhuset og Anitas Sjømat. Vi nøt tørrfisk i flere varianter på Underhuset og kjøpte reker og Anitas hjemmelagete fiskekaker i butikken.  Alt smakte fortreffelig.  Nå skal bloggeren prøve seg på hjemmelaget bakalao. 

Galleri Eva Harr i Reine må også nevnes http://www.evaharr.no/galleri-eva.htm  .  Her var det kunst av Eva Harr og hennes brødre Karl Erik Harr og  Jan Harr og mange andre kunstnere.  Her arrangeres den årlige Lofoten Internasjonale litteraturfestival, og Frank A. Jenssens vakre bildespill fra Lofoten vises alle besøkende.

Reine sett fra Møllers Rorbuer

Tørrfisk hos Møllers
Humor i Lofoten 

Reinebringen - "forbudt" og farlig

Sakrisøy med Restaurant Underhuset og Anitas Sjømat 

Å

Åååååå

Lofoten Tørrfiskmuseum i Å

Sykkelutleie hos Reine Adventure

Norges mest fotograferte fjell - Herrmansdalstind 1029 moh 

Ut på (sykkel)tur, aldri sur 

Tørrfisk på Hamnøy

Årets lengste dag - Hamnøy


Karl Erik, Eva og Jan Harr

En dag tok vi båt fra Reine til Vindstad http://www.reinefjorden.no for å gå fottur over Einangen til Bunesstranda. (Båten går når den er full, så være ute i god tid i forhold til tidtabellen). Dette er en av Lofotens mest fotograferte vakre sandstrender og kombineres ofte med fjelltur til Helvetestind.  Alle hus her var fraflyttet, men mange var i god stand og benyttes tydeligvis som landssteder.  Her var også en gammel kirkegård med gamle gravstener (og noen nye fra 2000-tallet faktisk).  Et besøk på gravplassen gir ofte mange opplysninger om historien. 


Irrgrønt landskap ved Einangen

Fraflyttet - kanskje landsted nå?

Nybygg (det gamle hadde brent ned)

Ved Bunesstrand

Det blir ikke bedre

Nei, det blir ikke bedre....

Bunesstrandselfie
På vei fra Bunesstrand til Vindstad

Siste kvelden ved Reine var havet stille, himmelen klar og midnattsolen blank.  Vakker avslutning på noen opplevelsesrike dager i dette paradiset.  Takk Moskenesøy. Røst neste.....


Himmel og hav

Mer himmel og hav


Litt midnattsol på Reinebringen

Farvel til Møllers Rorbuer 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar