lørdag 8. juli 2017

Kjerringøy



Å gå i land på Kjerringøy..

"Æ går langs kvite strender nu og trur på morradagen.
På havørna og himmel´n som blir her når æ drar.
Å gå i land på Kjerringøy og stå med sug i magen.
Mens sjøfuglan og sola si at lyd og lys e klar."


Halvdan Sivertsen




Vi gikk i land på vakre Kjerringøy etter en fin biltur fra Bodø og en kort fergetur Festvåg - Misten.  Nydelig vær og storslagne nordnorske omgivelser. Vi husker Kjerringøy fra Herbjørg Wassmos "Dina" og fra Knut Hamsuns film "Benoni og Rosa" og flere. 

Kjerringøy gamle handelssted er et autentisk og meget godt bevart handelsanlegg fra 1800-tallet.  Den første store handelsmannen på Kjerringøy av Christian Sverdrup, som eide stedet fra 1803 til sin død i 1829.  Med han startet oppgangstidene på Kjerringøy, og hans datter Anna Elisabeth tok over driften og giftet seg med Nicolai Ellingsen som investerte stort i fiskehandel. Han døde i 1849, og hans barnløse enke Anna Elisabeth drev stedet videre og giftet seg senere med den unge handelsbetjenten Erasmus B. K. Zahl som var betydelig yngre enn henne.

Kjerringøy var enormt velstående og et senter for handel og fiske og datidens finanssentrum. Selv rike handelsmenn i Bergen måtte låne penger på Kjerringøy.   Kjerringøys eiere var inspirert av europeisk kultur, og man finner meget eksklusive tapeter og service og masse annet i det vakre hovedhuset.

Dampbåtens inntok innhentet driften på Kjerringøy da det var for grunt for de nye båtene å gå inn der.  De gikk i stedet inn til Bodø, og Kjerringøys nedtur startet.  Zahl var imidlertid en gavmild mann, og han slettet all gjeld som fiskere og andre hadde i hans bank. Han sto også bak byggingen av Kjerringøy Kirke, ledet arbeidet og bidro med både gaver og lån.  

Kjerringøy er meget godt bevart, og tilhører i dag Nordlands Museum.  I tillegg til selve handelsstedet, er Kjerringøy Kirke (hvor både Ellingsen, Anna Elisabeth og Zahl er begravet) og Zahl-fjøsen, som er et interessant kunstgalleri med både faste og rullerende utstillinger, viktige severdigheter.  Da vi var der var det, i tillegg til  søskenene Harr og informasjon om Hamsuns filmer, en nydelig utstilling av Ørnulf Opdahl.

En ung og meget kunnskapsrik guide i tidsriktige klær guidet oss rundt, og ga liv til historien om Kjerringøy.  Vi kunne se for oss den driftige Anna Elisabeth, alle fiskebåtene, fiskerne som lå tett i tett i alle hus, luktene, krambua og miljøet....  En flott avslutning på vår "dannelsesreise" til Nordland.


Verftseier Berntsen med hustru

Meget flink guide i tidsriktig antrekk

Meget eksklusive tapeter og interiør 

Kjerringøyselfie
Gravstedene til Ellingsen og Zahl
                                             

Fra Hamsuns filmer (se Liv Ullmann)
                                      

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar