torsdag 6. juli 2017

Røst

Ytterst i Lofoten og langt ute i havet ligger Røst - et levende fiskerisamfunn bestående av 365 øyer med 500 fastboende.  På Røstlandet er det 12 km vei med sykkelvei ved siden av, hotell, flere restauranter og rorbuer, kunstgress fotballbane (åpnet 24. juni 2017), velholdte hus, Norges største JOKER-butikk og en usedvanlig gjestfri og uformell befolkning.  

Røst er kjent som stedet der den venetianske adelsmannen Pietro Querini drev i land i 1432, og både idrettshall og restaurant bærer navnet Querini.  I 2012 var det premiere på Querinioperaen, en operaforestilling basert på denne sanne historien, og det ble en stor suksess.  Operaen ble satt opp pånytt i 2014, og etter dette har Querinidagene vært arrangert på Røst første helgen i august.

Mest kjent er Røst for sitt rike fiskeri, og kommunen har hele seks fiskebruk.  Under Lofotfisket i februar kan det være opptil 400 - 600 båter på Røst og et yrende liv.

Røst er også kjent for sitt rike fugleliv, og noen kilometer sør for Røstlandet finner man Nord-Europas rikeste fuglefjell.  Hvert år arrangeres Lundefestivalen, og vi var så heldige å besøke Røst akkurat da festivalen pågikk.

I fantastisk vær seilte vi fra Moskenes via Værøy til Røst på St. Hans aften og spaserte (med mange fotostopp) til vårt bosted Kaikanten Rorbuer.  Vi må vel si at standarden var enkel, sengetøyet svært gammelt og slitt, TV'n defekt og sluket tett, men pytt, pytt..... Er man langt ute i havet, så må man være positiv og fleksibel.

Vi leide sykler (som så ut til å være fra 1960-årene), og syklet rundt i det fantastisk flotte været. Først var det St. Hans bål på Nesset, så kebab med hvalkjøtt hos Querini og så syklet vi rundt på øya i midnattsol.  Ikke mulig å oppleve Røst bedre enn dette !!!!


Velkommen til Røst

Tørrfiskhjeller

St. Hans feiring på Nesset

Sykkeltur i midnattsol

Sykkeltur i midnattsol


Solen gikk aldri ned
Været skifter raskt ute i havet. og vi fikk oppleve regn og blåst også.  Lunde-festivalen tilbød rundtur med orientering om kulturminnene og filmfremvisning av RØSTER i Formannsskapssalen.  Vi lærte mye om Røst og folket som bor her ute. 

Klar for kultursightseeing

RØSTER... en av mange flotte filmer om folket på Røst

Lunsj hos Kulvants (fra India)

Ut på tur i ruskevær - på sykkeltur i regnponcho

En gang bodde det folk her

Kaikanten Rorbuer

Røst Taxi

Fin flyplass

Innsjekking på Røst Lufthavn

Røst var en spesiell opplevelse, og vi forstår godt at Per Fuggeli har tapt sitt hjerte til naturen og folket her. Det gjorde vi også.  Men hvorfor stopper de matserveringen kl. 21:00 en vakker midtsommerkveld når solen skinner hele natten?  

Men maten vi fikk på Røst var utmerket - deilig grillet tørrfisk, fiskesuppe med hvitløksrømme, rykende ferskt hvalkjøtt med moderne touch og lokalt øl.  Vi koste oss. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar