mandag 21. august 2017

Reykjavik


Island har stått på "bucket list" lenge, og heldige meg fikk en rundreise på Island i gave av familien. Tusen takk!!! Bedre gave kunne jeg ikke fått!!

Mandag 31. juli startet jubilanten og gemalen denne eventyrlige rundturen.  

Vi landet på Keflavik i nydelig vær, og allerede på veien inn til Reykjavik opplevde vi vakker natur med gold lava og overraskende frodige hager.  Vi gjorde et stopp ved den islandske presidentboligen Bessastadir som ligger nydelig til på odden Alftanes like utenfor Reykjavik. 

Bessastadir var på 1200-tallet en av Snorre Sturlasons gårder, men etter drapet på Snorre i 1241, falt eiendommen under Håkon Håkonsson og fungerte som boplass for øverste norske tjenestemenn i landet. Dagens hovedbygning ble oppført 1761 - 1766, og i perioden 1805 - 1846 var Bessastadir skolehus for Islands mest kjente personer.  Siden 1944 har Bessastadir vært residens for den islandske presidenten.  

Foran hovedbygningen ligger Bessasdadjakirkja, men hverken kirke eller hus var åpent, så vi bare vandret rundt og kjente den historiske susen.  Her var det ikke mye sikkerhet til å være presidentbolig.  Vi så kun en politibil diskret plassert på siden av huset.  

Bessastadir
Vel inne i Reykjavik, var det en annen kirke som fanget oppmerksomheten - Hallgrimskirkja som er Islands største og hele 74,5 m høy der den rager som et flott landemerke over byen. Kirken har navn etter Hallgrimur Petursson,- en islandsk poet og salmedikter.

Kirken er tegnet av arkitekt Gudjon Samuelsson i 1937 og sto ferdig først i 1986 etter 38 års byggetid.  Det var mange kontroverser underveis i byggingen, og arkitekten opplevde aldri selv å se Hallgrimskirkja ferdig.

Foran kirken står statuen av Leiv Eriksson, mannen som oppdaget Amerika. Statuen var en gave fra USA i forbindelse med Alltingets 1000-års jubileum i 1930.


Hallgrimskirkja
Reykjavik er en koselig og spesiell liten hovedstad med fine småhus i mange farger og utforming, rare butikker, restauranter av alle slag , et flott konserthus i glass med det klingende navn Harpa, vakre parker og innsjøen Tjörin og mange museer hvorav vi besøkte National Museum for å lære mer om Islands historie og vår felles fortid.

Hverfisgata

Laugavegur
National Museum

Vi måtte selvfølgelig bade i Den Blå Lagune selv om vi visste at dette var Islands største turistfelle. Her myldret det av "badenisser" fra hele verden, men vi fikk da opplevd det deilige svovelbadet og tatt de obligatoriske bildene.  Moro var det lell....

Den Blå Lagune

Den Blå Lagune

Vi hadde nydelig vær i Reykjavik både ved start og avslutning av vår reise, og dette gjorde selvfølgelig oppholdet til noe spesielt.  Vi koste oss.

Ene kvelden i Reykjavik spiste vi på Restaurant Grillmarkadurinn http://www.grillmarkadurinn.is/ - en fancy restaurant for turister med fin mat og vin, men jækla dyr.....  

Vi bodde på to forskjellige hoteller, men anbefaler Skuggi Hotell https://www.keahotels.
is/en/hotels/skuggi-hotel - et nytt (og grått) hotell i Hverfisgata med gangavstand inn til sentrum.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar