tirsdag 29. august 2017

The Golden Circle og litt til


De fleste turistene på Island besøker "The Golden Circle" som består av Thingvellir Nasjonalpark, området Geysir med Islands mest aktive geiser Strokkur og Gullfoss - den mest kjente av alle Islands fosser.  Det går strømmer med bussturister fra Reykjarvik hver eneste dag, og det myldret av asiatiske og andre tungemål her.  

Thingvellir Nasjonalpark er meget interessant  både av historiske og geologiske grunner.  Her samlet nemlig verdens første parlament, det islandske Alltinget seg, allerede på 900-tallet. Møtene ble holdt utendørs, og man kan fortsatt se steinformasjoner som indikerer hvordan "representantene" bodde under Alltingets sesjoner.

På Thingvellir finner man også sommerresidensen til Islands Statsminister, og her holdes mottakelser for utenlandske offisielle gjester med statsministeren som vert.

Ved siden av ligger den vakre lille kirken Thingvellir Kirke.  Den første kirken her ble bygget på initiativ av Olav den Hellige, som sendte både tømmer og kirkeklokke til Island kort etter at kristendommen var innført i Norge i år 1000. Den nåværende Thingvellir Kirke ble innviet i 1859.


Sommerresidensen til Islands statsminister

Thingvellir Kirke

Thingvellir Kirke
Verdens første parlament ble holdt her

Det geologisk interessante med Thingvellir er forkastningen som er formet ved at de to kontinentene Europa og Amerika sakte har glidd fra hverandre.  Island ligger midt på sprekken mellom de europeiske og amerikanske kontinentalplatene, og her på Thingvellir kunne man tydelig se dette.  Vi gikk en lang tur i "sprekken" - veldig spesielt og flott.

På tur mellom Europa og Amerika

Far på tur mellom Europa og Amerika

Neste store attraksjon var Geysir, og her var det virkelig folksomt.  Alle skulle se Strokkur.  Ja, visst er den flott der den spruter varmt vann mot himmelen med fullt trykk, men for oss som har vært på New Zealand var dette "same procedure as last time", og New Zealand ga fakstisk større opplevelser. Det kan selvfølgelig ha noe med "first time"....

Strokkur

Det koker i Gysir 

Vi valgte også å legge turen om Skålholt - det mest betydningsfulle kulturelle senteret på Island. 

I dag består Skålholt kun av en stor kirke og noen få hus, men den har hatt stor betydning for Islands historie.  Fra 1056 til 1785 var Skålholt det ene av to bispeseter på øya.  Den siste katolske erkebiskopen Jon Arason av Holar ble henrettet på Skålholt sammen med sine to sønner, og etter 1796 ble bispesetet flyttet til Reykjavik.  Skålholt kirke ligger fredelig og vakkert på en liten ås, og vi nøt stillheten og det vakre været på dette historiske stedet.


Skålholt Kirke - gammelt bispesete

Litt nordøst for Reykjavik og utenfor "The Golden Circle" ligger Reykholt som var skalden Snorre Sturlassons residens og hvor han ble drept på 1200-tallet.  Ikke så mye folk her, og flere som snakket norsk (det hørte vi ikke andre steder på Island).  

Her er både en gammel og ny kirke og et museum i tillegg til Gustav Vigelands statue av Snorre Sturlasson.   I museet fikk vi historien om den mektige Snorre og utenfor så vi utgravninger av Snorres gamle herresete og en rekonstruksjon av hans bad.  Allerede på den tid badet man i de varme kildene på Island, og Snorre hadde egen trapp innenfra huset og direkte ned i badet. 

Den nye kirken med museum

Snorre Sturlasson på sokkel laget av Gustav Vigeland

Snorres bad

Den gamle kirken

Den lille byen Borgarnes ca. 60 km nord for Reykjavik er først nevnt i Egils Saga, og byen preges av Egil Skallagrimssons historie med eget museum og minnesmerker. Byen ligger på en halvøy ved bredden av Borgarfjördur, og har veiforbindelse til andre steder på Island via øyas nest største bro Borgarfjardarbru. 

Historien om vikingene er slett ikke pen, og vi må vel gremmes over våre forfedre som for frem med hard hånd.  


Borgarnes

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar