torsdag 17. august 2017

Recito 2. halvår 2017

Torsdag 09. november 2017 hos Karin

En av høstens mest omtalte bøker "En moderne familie" av Helga Flatland sto på programmet.  Boken har fått rosende omtaler og høye terningkast, og forfatteren har tidligere fått mange priser.

I boken tar Flatland opp forholdet mellom søsken når foreldrene bestemmer seg for å skilles ved 70-års alder.  Det er ved en familiefeiring i Toscana at foreldrene kunngjør nyheten, og feiringen blir absolutt helt annerledes enn forventet.

Etter skilsmissen følger vi hver av de tre søskenene, deres hverdag og hvordan de på forskjellig måte opplever foreldrenes skilsmisse. 

Boken var grei nok, men ingen i gruppen forsto helt hvorfor denne er rost slik opp i skyene i høst.  Vi syntes den til tider ble litt kjedelig, og yngstebroren Håkon fikk vi ikke møte før helt på slutten.



Vi hadde en bok til på programmet denne kvelden, nemlig "Den største forbrytelsen" av Marte Michelet.  Denne har også fått høye terningkast, og VG ga den terningkast 6 og kåret den til "Årets beste sakprosabok" i 2015.

Marte Michelet skriver om ofre og gjerningsmenn i det norske holocaust og gir oss en gripende fortelling om historien generelt og om familien Braude spesielt.  Dette var en gripende, tung og trist bok som de fleste hadde lest med stor interesse.  Noen hadde dog hoppet over de verste kapitlene.

Les den gjerne hvis du vil lære mer om den grusomme behandlingen av de norske jødene.  Boken førte til at vi tok en tur til HL-senteret på Bygdøy for å sette oss nærmere inn i historien.




Mandag 25. september hos Hilde

Vi er kommet til tredje bok i Edvard Hoems store romanserie om de som reiste til Amerika og de som ble igjen i "gamlelandet".  Boken "Land ingen har sett" handler om 2. og 3. generasjon, og mest om Eilert på prærien og Anton Edvard som drev gard hjemme i Molde.   Begge var driftige karer, og kunne etterhvert betale ned gjelden sin,- noe som var det store målet den gang.  

Vi følger familiene på prærien og i Molde i hverdagsslit og fest, alt satt inn i en meget interessant historisk tid med 1. verdenskrig som dystert bakteppe.

Nok en drivende god bok av Edvard Hoem som ender med at Eilert kommer til Norge på besøk etter at hans hustru dør etter en vanskelig fødsel av barn nummer 9.  

Hoem sier at det kommer en bok nummer fire, og den gleder vi oss til.  Bøkene er på nynorsk, men intet problem.  Les dem og lær om vår historie.




Tirsdag 08. august 2017 hos Elna

Kveldens bok var "Arv og miljø" av Vigdis Hjorth,- en svært aktuell bok om familiestrid og incest. Boken ble særdeles aktuell da søsteren Helga Hjorth dagen etter kom med en svarbok "Fri vilje" hvor hun forteller sin historie om familietvisten. 

Det har vært mye debatt om "Arv og miljø", og strid om Hjorths bruk av levende modeller,- her hennes egne foreldre og søsken.  Boken er en roman, men søsteren sier at hun kjenner igjen alt fra egne brev og mailer til programmet for farens begravelse og morens antrekk.

Vi fant "Arv og miljø" interessant og drivende godt skrevet, men også svært trist og nedstemmende. En familiekonflikt som dette for "åpen scene" er stygge greier.

Les den gjerne og bedøm selv.  


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar