torsdag 31. august 2017

Vatnajøkull og sydkysten


Syd på Island er det mye spennende,- først og fremst Europas største isbre Vatnajøkull med alle sine bretunger.  Hele breen dekker mer en 8% av Island og isens tykkelse er opptil 1000 meter.

Vi stoppet flere ganger for å beskue bretungene, og den vakre isbrelagunen Jökulsarlon.  Her flyter isberg som har løsnet fra breen, og hele synet er som et eventyr der isfjellene "svømmer" ut mot havet.

Jeg lar bildene tale for seg.

Ved Vatnajøkulls isbrelagune Jökulsarlon

Isfjell på vei ut i havet 

Far ved Vatnajøkull

Bretunge fra Vatnajøkull

Lek  med isfjell i vannkanten

Her sees tre bretunger samtidig fra Vik

Skogarfoss
Helt syd på Island  - der havet møter vulkanske sandsletter - ligger de vakre klippene og naturreservatet Dyrholaey.  Her hekker tusenvis av sjøfugler, bl.a. den berømte lundefuglen. Lundefuglene kan sees frem til midten av august da de forsvinner ut til sjøs igjen.  Vi var heldige som fikk se dem fly til og fra fuglefjellet, samt sitte i fjellsiden.  Det var første gang vi opplevde denne rare fuglen som på engelsk heter "puffin".


Dyrholaey

Lundefugler

Lavavarder 

Flere lavavarder 
Vi kjørte over store sletter av svart sand, passerte karrige lavafelt, forbi brusende fosser og langs mektige fjell med irrgrønne fjellsider.  Landskapet var meget variert og skiftet hele tiden - det samme gjorde været.  Det var magisk med sol og tåkeskyer og noen "dusk" av yr.

Midt i ingenmannsland lå gården HALI, og der var det et hotell hvor vi overnattet i den nyeste bygningen. Flott rom direkte ved havet med varmtvann direkte fra jorden, restaurant med lokal mat og museum over en kjent islandsk forfatter (ukjent for oss) som var fra Hali.  Veldig koselig og spesielt sted.


Langs sydkysten

Langs sydkysten 

Hali Hotell

Varmtvann direkte fra jorden

Restaurant og museum (den ene veggen laget som en bokhylle)

Vi gjorde også et stopp ved den gamle vikingboplassen Stokksnes.  Her er Islands mest fotograferte fjell Vestrahorn, en artig gammel vikingkafe som serverte kaffe og vafler med islandsk rabarbrasyltetøy og en gammel vikinggård. Hit kom Hrollaugur Mørejarl fra Norge som en av de første innbyggerne på Island.   Stedet er brukt i filminnspillinger, og det meste på "den gamle gården" er nå av nyere historie.


Vikingkafe på Stokksnes

Den gamle farm

Nyere bygning på "den gamle farm"
Hrollaugur Mørejarl fra Norge - den første som kom til Stokksnes

Vestrahorn

Fra Stokksnes kjørte vi inn i en av de få veitunnellene på Island og fortsatte turen ut og inn av fjorder og fiskelandsbyer på østkysten, men det er en annen historie.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar