lørdag 2. september 2017

Østkysten og høylandets ørken


Turen langs Østkysten gikk ut og inn av fjorder, langs bratte skrenter og innom små fiskevær.  Vi gjorde et stopp i Breiddalsvik - et sted med kun 139 innbyggere.  Denne lille "byen" har grodd frem etter at Island i 1979 opprettet sin 200 mils fiskerigrense.  Historien om utvidelsen av fiskerigrensen på Island beskrives ofte som "torskekrigen" og var en stor konflikt mellom Storbritannia og Island. Det gikk så langt at Storbritannia satte inn Royal Navy for å beskytte britiske trålere, men konflikten endte med full seier til Island - og slik er det i dag.

Vi ruslet litt rundt i Breiddalsvik, og jammen hadde de både  "brewerey" og bar,- som forøvrig var åpen så lenge du ønsket å være der..... (se bildet nedenfor).   

I stedets eneste butikk/kafe var det en utstilling av gamle regnskapsbøker, bilder og verktøy som hadde dukket opp under bygningens restaurering,- artig.

Vi overnattet på et fint hotell i Islands største skog Hallormsstadur like utenfor Egilsstadir. Egilsstadir er østre Islands største by og ligger ved vannet Lögurinn - et grønt og frodig område i motsetning til det meste av Island ellers.


Brewery og bar i Breiddalsvik

Fra Egilsstadir fortsatte vi gjennom høylandets øde ørkenlandskap i retning Myvatn.  Vi valgte å ta en avstikker fra hovedveien (kun tillatt for firehjulstrekkere) til gården Mödrudalur - en av de mest isolerte og den høyest beliggende gården på Island.  Det var en flott kjøretur gjennom goldt lavalandskap på en forferdelig vei, men Mödrudalur var verdt turen.

I dag drives det turisme her og det var en liten kafe med typiske Islandske "smultringer".  Her var det også en bitteliten kirke som bonden hadde bygget til minne om sin hustru i 1949.

Vi besøkte flere fosser, geisirer og nordkystens svar på "Den blå lagune" før vi overnattet ved Myvatn - et av Islands mest fascinerende områder.


På grusvei i lavaørken

Godt med firehjulstrekker

Fantastisk lavalandskap

Bitteliten kirke på Mödrudalur

Inne i kirken

Fjellkafe på Mödrudalur

Dettifoss

Namaskard  - vulkansk område med sulfatgasser

Jardbödin - termisk bad ved Myvatn

Litt om maten på Island.  Vi fikk meget god mat (vi spiste mest fisk) over alt på Island, men også utmerket lam.  På hotellet i Hallormsstadur hadde de også en indisk bistro, og vi bestemte oss for å prøve dette.  Ja, det var all right - men dårligere enn den lokale fisken og lammet og også dårligere enn annen indisk mat vi har spist.  

Moralen er:  Spis lokal mat - det kan de lage!!!  
Tyskerne tok med eget hotell......




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar