søndag 3. september 2017

Nord og vest på Island


I området rundt Myvatn er det mye interessant.  Her venter vulkanske formasjoner, geometrisk aktivitet og selve Myvatn med sin varierende flora og fauna.  Her kan man utforske vulkanan Krafla, gå tur på kraterne ved Skustustadir eller gjøre som oss, besøke de forvridde lavaformasjonene ved Dimmuborgir.  Her var det tilrettelagt med merkede turstier av forskjellig lengde, og vi valgte runden om Kirkjan eller Kirkjuhringurinn som det heter på islandsk.  Det var en fin runde blandt grotter, klipper og rare formasjoner i denne "Sorte borgen" .

Kirkjan i Dimmuborgir

På veien videre gjorde vi et stopp ved Godafoss - nok en av Islands mange spektakulære fosser. Fossen er nær knyttet til Islands historie og Islands innføring av kristendommen.  På vei hjem fra Parlamentet (Thingvellir) i år 1000 stoppet  lawspeaker Þorgeir Ljósvetningagoði her og kastet de gamle gudene i fossen og ble en kristen.

Videre på nordkysten passerte vi Islands nest største by Aukureyri - en viktig fiske- og handelsby med universitet og sykehus til tross for en befolkning på kun 18.000.  Her er godt og mildt klima og havnen har spilt en viktig rolle i Islands historie.  Da vi var der lå det to cruiseskip inne.

Vi traff Aukureyri midt under sommermarked, og byen var stappfull av stands og mennesker og det var umulig å parkere.  Vi fant da en "snipp" og parkerte ulovlig en times tid, men det var nok....  Vi ville videre til Saudarkrökur hvor vi skulle overnatte.


Godafoss

Idiotiske turister ved Godafoss

Litt syd for Saudarkrökur besøkte vi Glaumbær - en gammel farm hvor det har vært gård fra 874 og hvor det bodde folk frem til 1947.  I dag er Glaumbær erklært verneverdig og tilhører The National Museum of Iceland. De torvhusene som står her er typiske for den gamle bebyggelsen på Island, og bloggeren har sist lest om det i Kristin Marja Baldursdottirs bok "Karitas".  Det har vært tøffe kår for folket på Island, og veldig interessant å få lære mer om dette.


Glaumbær

Glaumbær

Skolehus på Glaumbær

Saudarkrökur derimot, var et vakkert og velstående sted takket være fiske og fiskeforedling.  Her var nye og velholdte hus i fine farger og pene hager.  

Vi bodde på Hotel Mikligardur,- et sommerhotell som er internat for den videregående skolen om vinteren. Middagen inntok vi på stedets beste restaurant "Kaffi Krokur" https://www.kkrestaurant.is/, og fiskemåltidet smakte utmerket.  Solen skinte fra en klar sommerhimmel og vi nøt det beste av Island.  Her likte vi oss.


Vakker kveld i Saudarkrökur

Fargerike hus i Saudarkrökur

På vein sydover igjen tok vi en kort avstikker til Borgarvirki - en interessant steinformasjon som ligner en festning.  Vi klatret opp og hadde flott utsikt i alle retninger.

Må si noen ord om alle flotte hestene vi så på Island. På Island er det hele 100.000 hester, og man ser dem overalt - store og små i mange fargenyanser. De regnes blant verdens reneste raser og eksporteres til hele verden.  Hver hest har sin egen stamtavle som følger den hele livet.

På Island tilbys mange flotte turer på Islandshest, men det rakk vi ikke denne gang.  Det nærmeste vi kom var å klappe et par prakteksemplarer....

Borgarvirki

Borgarvirki

Islandshester 

Vår rundreise på Island gikk alt for raskt - opplevelsene sto i kø hele veien.  Vi kjørte tilsammen ca. 1900 km, så det ble mellom 200 og 300 km hver dag. 

Vi kunne godt ha brukt to uker på turen og tatt oss tid til brevandringer og spennende fotturer.  Slik var det ikke planlagt denne gangen, og vi er storfornøyd med alt vi fikk oppleve.

Turistene strømmer til Island nå, men de fleste nøyer seg med Reykjavik og "The Golden Circle".  Vi sier:

Skal du se Island, må du ta turen rundt øya!!!  Takk for enestående opplevelser Island!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar