mandag 23. april 2018

Belgia - sjokolade, vafler, øl og frites...



Neuhaus i sjokolade
Belgia er landet for sjokolade, vafler, øl og pommes frites.  Det merket vi med det samme vi steg av toget på Brussel Central.  Det myldret av sjokoladebutikker, vaffelkiosker, restauranter og barer.  Ja, det luktet stekte vafler overalt.

Først litt om sjokoladen som Belgia er så stolt av og så kjent for.  Den er riktig lekker og kjempedyr.  Den dyreste, fineste og eldste vi fant var Neuhaus fra 1857.  Butikkene var rålekre, og i en butikk var en av Neuhauserne,- Jean Jr. laget i sjokolade.

Sjokoladespotting




Sjokoladespotting ble en ny sightseeingøvelse for oss, i det vi gikk fra sjokoladebutikk til sjokoladebutikk for å se før vi kjøpte noe.  Det var uhyre vanskelig å velge, men det ble noen eksklusive innkjøp til våre kjære som ventet hjemme.

I tillegg bakes de lekreste makroner i vakre pastellfarger,- noe vi også kjøpte.





Så over til vaflene - himmel sier jeg.  De kom i alle varianter med all slags frukt, sjokolade, krem, makroner og gud vet hva.  Ja de kom med skinke, bacon og ost også.


Vaffelkiosk


Dette ble for heftig for meg, men dessertglade Dalia satte hjertelig tillivs en stor vaffel med det meste etter en litt miserabel blåskjellmiddag.


Vaffeldessert med alt......


Jeg er ingen ølkjenner og skal ikke begi meg inn i ølets hemmeligheter.  Men i Belgia er øl kultur, og belgisk ølkultur er faktisk på UNESCOs verdensarvliste på linje med flamenco fra Spania og kaligrafi fra China. 


Øl kommer i alle farger og varianter, men vi festet oss ved Grimberger, og tror det var det blonde vi likte.  Det mest kjente er kanskje Stella Artois, men det virket nesten kjedelig mot alle andre varianter med tilhørende kreative glass.  

Dalia er glad i øl, og visste å sette mer pris på dette enn meg. 






Fete pommes frites

Moules
                                           




Så var det fritene da som belgierne gjerne spiser med majones.  På kvelden var det lang kø utenfor Fritesland for å sikre seg denne spesialiteten.

Ikke alle friter er lite gode i Belgia heller,- det fikk vi erfare den kvelden vi skulle ha turens middagshøydepunkt "Moules/Frites".  For det første var blåskjellene små og stusselige og for det andre var fritene store og fete.    Ikke var det særlig service heller, så her ble det 0 Euro i tips.

Men vi spiste gode friter også, spesielt til den belgiske spesialiteten "Carbonade Flamande", oksekjøtt langkokt i øl.  Det smakte nydelig.

Carbonade Flamande





tirsdag 10. april 2018

Påsken 2018


En påske som dette kommer ikke ofte - nei, noe lignende har vi faktisk aldri opplevd:

  • Masse snø
  • Sol fra skyfri himmel hver dag
  • Kalde netter og gnistrende skiføre om dagen
  • Vakre solnedganger

HELT PERFEKT PÅSKE.

Det ble lange skiturer hver eneste dag både i nærområdene Renåfjellet og rundt Grønkampen på Østkjølen.  Hjørdis koste seg både i løype og sekk og i sofakroken om kvelden.  Vi koste oss med kakao, Kvikk Lunsj og appelsin på tur, grillede pølser på terrassen til lunsj og deilige middager om kvelden.

Her er noen stemningsbilder fra eventyrpåsken 2018.  


På Renåfjellet


Ved Grønkampen med Sølen i bakgrunnen


Rast for to- og firbeinte


Hjørdis-kos før skitur


Hjørdis i sekk nedover bakken


Ved Vardebua



søndag 8. april 2018

Andøya rundt


Allerede ved innflyvningen til Andenes så vi at Andøya var spesiell.  Her var flate myrområder hvor det drives omfattende produksjon av veksttorv, og bratte fjellpartier opp til 700 moh. Fra flyet kunne vi også se store felt med sitkagran - en art som er plantet og som formerer seg raskt. Flystripen på Andenes var i sin tid Nord-Europas lengste, noe som skyldes øyas strategiske beliggenhet og Andøya Flystasjon med sine Orion overvåkingsfly.  Flystasjonen er en stor arbeidsplass på øya, men nå er den besluttet nedlagt til stort sinne for innbyggerne.

Andøya har imidlertid noe annet og meget spesielt - Andøya Space Centre - som er et oppskytingsssenter for rom- og nordlysraketter som ble etablert i 1962 og samarbeider nært med NASA.  Da vi var på Andøya var det mange folk fra NASA der for oppskyting av to raketter.  En kveld var vi nær ved å få se denne begivenheten, men nedtellingen ble avbrutt av for sterke vinder i høyden.

Vår nysgjerrighet for stedet var imidlertid vekket, og dagen etter tok vi turen dit for å lære og leke i Spaceship Eurora.  Dette er et opplærings- og opplevelsessenter som brukes mye i opplæringsøyemed og til glede og moro for turister.

Vi kjøpte "full pakke" som inneholdt informasjonsfilm, forberedelse til tur i rommet, tur i Spaceship Eurora hvor vi navigerte og hadde hver vår jobb.  Dette var faktisk både spennende og moro, og vi kom tilslutt trygt tilbake til jorden.  Avslutningsvis ble resultatene av vår tur og "forskning" gjennomgått, og de viste at vi scoret bedre enn høyskolestudentene.......


Forsker, ingeniør, pilot og navitatør 

Romingeniør Ivar

Vi hadde leid en liten Golf for en dag, og fortsatte turen rundt øya. Første stopp var fiskeværet Bleik med utsikt til fuglefjellet Bleiksøya.  Lunsjen inntok vi på den lokale kafeen som serverte hjemmelaget kålrabisuppe med lammekjøtt,- noe som smakte aldeles fortreffelig.

Vi kjørte den nasjonale turistveien på øyas vestre side, og passerte Stave, Nordmela, Nøss og Bø i Andøy før vi krysset øye og kjørte på østsiden nordover igjen.  Det var meget vakkert langs vestkysten, og vi så flere gamle kirkegårder uten kirke....

Vår Golf leiebil

Bleiksøya

Gammel kirkegård uten kirke

Bygging av spektakulær turistdo ved Børvågen

Børvågen fyr

Andøya-selfie

Dverberg Kirke

Man finner interessante ting der man minst venter det.  Ved tettstedet Dverberg startet en driftig dame såpeproduksjon, og bedriften har etterhvert utviklet seg med nettsalg og salg i utvalgte butikker, bl.a. på Gardermoen.  Her brukes kun naturprodukter i produksjonen, og alt er manuelt arbeid.  Vi fikk en demonstrasjon av prosessen og gjorde noen innkjøp.  Det var spesielt "bunadsåpen" som ble fremhevet.  Den fjerner flekker på bunadskjorter, hvite duker etc. uten bruk av kjemiske midler som f.eks. "Vanish".

Stedet heter http://www.alveland.no/ og anbefales på det varmeste.


Alveland (såpekokeri med mye annet)

Såpekoker 

Til slutt noen ord om maten på Andøya.  Vi spiste tre deilige fiskemiddager,- først skreimiddag (og fantastisk sjokoladefondant) på "Arresten" og deretter boknafisk (Arild spiste hval) og skreimølje på "Lysthuset".  Her sto eieren selv på kjøkkenet, og både service og mat var utmerket.  

Vi sier det igjen:  Nord-Norge altså  - intet slår det når værgudene er milde. Folket der nord er alltid milde og fantastisk gjestfrie.  Tusen takk for store opplevelser.



Skreimiddag på Arresten

Eier og kokk på Lysthuset

Dagens dessert - Sex on the mountains..... (Nord-norsk humor på sitt beste).


Farvel Andøya (Senja i bakgrunnen)

Recito 1. halvår 2018

Tirsdag 29.05.2018 hos Hilde
"Hvitt hav" og "Riegels øyne" av Roy Jacobsen







Tirsdag 24.04.2018 hos Gunn
 "Det hvite badehuset" av Thorvald Steen




















Tirsdag 06.03.2019 hos Elna.

Boken "Innsirkling 3" av Carl Frode Tiller var forslått av Gunn.  Den er den tredje og siste i triologien om David ("Innsirkling" og "Innsirkling 2"), og Tiller har mottat en rekke litterære priser for disse bøkene.

Bøkene omtales som storverk i norsk litteratur og vil bli stående som en av de mest presise tidsskildringene av den norske virkeligheten de siste 20 årene.

Denne bloggeren må imidlertid innrømme at egen begeistring ikke var like stor.  Jeg syntes det var utrolig mange ord om ingen ting og fant heller ikke handlingen spesielt fengende.  Jeg tror nok at gruppens øvrige medlemmer var mer begeistret enn meg.

Dette er første bok jeg har lest av Carl Ove Tiller, og det blir nok den siste......





Tirsdag 30.01.2018 hos Alice.

"I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live" av svenske Tom Malmquist er en rå og rystende skildring om et år som forandret alt.

Tom og Karin ventet sitt første barn da Karin plutselig ble alvorlig syk.  Barnet ble forløst ved keisersnitt, og Tom løp i ren transe mellom intensivavdelingen og nyfødtavdelingen. Karin døde, og Tom reiste hjem alene med et spebarn og en sjokkartet sorg.

Boken ga også innblikk i tiden før de tragiske hendelsene og familierelasjoner.

Alle i gruppen lot seg engasjere av boken, men om det var litteratur som kvalifiserte til nominasjon til Nordisk Råds Litteraturpris var vi litt uenige om. Absolutt leseverdig.



torsdag 5. april 2018

Hvalsafari Andenes


Nord-Norge og Vesterålen på vinteren = en drøm vi har hatt lenge.

Nå ble den realitet, og opplevelsene overgikk langt våre forventninger.- mye takket være det vakre været.  Det var klar himmel og sol fra vi fløy fra Gardermoen og langs vår langstrakte vinterkyst.  Enda bedre ble det da vi gikk ombord i Widerøe i Bodø og fløy i lav høyde med utsikt til Lofoten og Vesterålen på den ene siden og vakre innlandsfjell på den andre.  Ja, vi så faktisk rett ned på Kjerringøy og broen vi fotograferte livlig i fjor sommer.

Andenes tok i mot oss med noen hvite centimeter snø som var kommet dagen før.  Folket der kunne fortelle at de hadde hatt en snøfri, kald og vakker vinter så langt, men vi registrerte at uværet kom dagen etter at reiste og varte gjennom påsken.

Men altså - hvalsafari på havet utenfor Andenes og Senja.  Vi hadde kjøpt en pakke hos http://www.whalesafari.no som har 25 års erfaring og tilbyr hvalgaranti.  Hvis du ikke ser hval på første turen, så får du en tur til gratis.   Det var ikke nødvendig for oss da vi så hele 5 hvaler på vår tur.  Selv om været var strålende og sjøen stille, var det både kaldt og dønninger for oss landkrabber sørfra. Men vi hadde kledd oss godt og tatt sjøsyketabletter......

Først så vi en hval.  Utrolig å se dette svære dyret pustende i overflaten før det ristet litt på seg og stupte ned i dypet.  Det er i dette øyeblikk man ser den berømmelige halen på spermhvalen.  Vi var heldige og fikk tatt flere fine bilder og video.

Deretter dukket det opp tre hvaler som svømte ved siden av hverandre pustet før de dykket den ene etter den andre.  De skulle nok ned på dypet sammen også.  Veldig flott syn.

Da vi trodde at safarien var over dukket det opp en hval til, og det var den vi kom nærmest og som er fotografert nedenfor.  

Spermhval dykker

Samme spermhval

Der forsvinner den ned i dypet

Godt kledd for hvalsafari 

Inger og Ivar på hvalsafari

Jess.... vi fikk se hval

Kapteinen hadde øreklokker og et instrument og satt og lyttet etter hvalens lyder.  Deretter styrte han i retning lydene og nærmet seg forsiktig de store dyrene.

Vi hadde to flinke kvinnelige guider, den ene italiensk og den andre norsk med gode språkkunnskaper og russisk som et av sine språk.  Det var 38 personer ombord - 34 utlendinger og 4 norske pensjonister fra Kløfta.

På vei tilbake til Andenes fikk vi servert varm grønnsaksuppe og brød,- noe som smakte fortreffelig.

En aldeles strålende dag i vårt vakre land.  Intet slår Nord-Norge en vakker vinter- eller sommerdag. 


Båten het Reine


Takk for flott safari

Før safarien hadde vi en omvisning i museet, og bildene nedenfor viser en spermhval som strandet utenfor Andenes for noen år siden.  Svære greier.


Skjelett av spermhval

Hode av spermhval