mandag 23. april 2018

Belgia - sjokolade, vafler, øl og frites...



Neuhaus i sjokolade
Belgia er landet for sjokolade, vafler, øl og pommes frites.  Det merket vi med det samme vi steg av toget på Brussel Central.  Det myldret av sjokoladebutikker, vaffelkiosker, restauranter og barer.  Ja, det luktet stekte vafler overalt.

Først litt om sjokoladen som Belgia er så stolt av og så kjent for.  Den er riktig lekker og kjempedyr.  Den dyreste, fineste og eldste vi fant var Neuhaus fra 1857.  Butikkene var rålekre, og i en butikk var en av Neuhauserne,- Jean Jr. laget i sjokolade.

Sjokoladespotting




Sjokoladespotting ble en ny sightseeingøvelse for oss, i det vi gikk fra sjokoladebutikk til sjokoladebutikk for å se før vi kjøpte noe.  Det var uhyre vanskelig å velge, men det ble noen eksklusive innkjøp til våre kjære som ventet hjemme.

I tillegg bakes de lekreste makroner i vakre pastellfarger,- noe vi også kjøpte.





Så over til vaflene - himmel sier jeg.  De kom i alle varianter med all slags frukt, sjokolade, krem, makroner og gud vet hva.  Ja de kom med skinke, bacon og ost også.


Vaffelkiosk


Dette ble for heftig for meg, men dessertglade Dalia satte hjertelig tillivs en stor vaffel med det meste etter en litt miserabel blåskjellmiddag.


Vaffeldessert med alt......


Jeg er ingen ølkjenner og skal ikke begi meg inn i ølets hemmeligheter.  Men i Belgia er øl kultur, og belgisk ølkultur er faktisk på UNESCOs verdensarvliste på linje med flamenco fra Spania og kaligrafi fra China. 


Øl kommer i alle farger og varianter, men vi festet oss ved Grimberger, og tror det var det blonde vi likte.  Det mest kjente er kanskje Stella Artois, men det virket nesten kjedelig mot alle andre varianter med tilhørende kreative glass.  

Dalia er glad i øl, og visste å sette mer pris på dette enn meg. 






Fete pommes frites

Moules
                                           




Så var det fritene da som belgierne gjerne spiser med majones.  På kvelden var det lang kø utenfor Fritesland for å sikre seg denne spesialiteten.

Ikke alle friter er lite gode i Belgia heller,- det fikk vi erfare den kvelden vi skulle ha turens middagshøydepunkt "Moules/Frites".  For det første var blåskjellene små og stusselige og for det andre var fritene store og fete.    Ikke var det særlig service heller, så her ble det 0 Euro i tips.

Men vi spiste gode friter også, spesielt til den belgiske spesialiteten "Carbonade Flamande", oksekjøtt langkokt i øl.  Det smakte nydelig.

Carbonade Flamande





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar