torsdag 30. mai 2019

Amsterdam - Anne Frank og litt annet


Amsterdam tok imot oss med kulde, vind og regn – noe helt annet enn hva vi hadde forventet en vakker maidag.  Men…. «det finnes ikke dårlig vær…. «, så vi kastet oss ut i byens sjarm og mangfold.
Bloggeren trodde hun hadde utforsket byen tidligere og ble svært overrasket over å ha bestilt hotell i byens «Red Light District».  Her var det et yrende liv av restauranter, barer, kafeer og sjapper av alle slag i de trange gatene.  Sjarmerende og livlig, men totalt annerledes enn de noble boligområdene vi bodde i ved forrige besøk.


Typisk Amsterdam - kanaler og sykler 

Både Rijksmuseum og Van Gogh Museum er «must visit» i Amsterdam, og vi besøkte begge. Jeg har skrevet om besøkene her tidligere, men her er kun noen bilder.

Rijksmuseum i bakgrunnen

Arild foran Rijksmuseum

"Nattvakten" av Rembrandt 


Van Goghs hus i Arles 

Det var «Konigsdag» og Frigjøringsdag i Amsterdam under vårt besøk – noe vi oppdaget i ettertid da vi så alle kranser (bl.a. fra kongen og dronningen) og blomster på Damplassen.  Dette er rett utenfor Det kongelige Slott, som vi også besøkte.

Krans fra Kongen og Dronningen

På det kongelige slott 

Soverom på det kongelige slott 

Vi hadde planer om å besøke «Anne Frank Huis», men det skulle vise seg å være mer utfordrende enn vi hadde tenkt.  Her selges billetter kun på internett, og det mange måneder i forveien.  Imidlertid legges det ut et lite antall billetter hver dag kl. 09:00, og da gjelder det å vente tålmodig i datakøen.  Vi var nummer 400 i køen da vi logget inn, men antallet ble raskt redusert (folk logger ut), og vi var heldige.  Her slippes man kun inn på den tid som er angitt i billetten, og etter besøket der forstår vi hvorfor. Det er trangt der familien Frank (og nære venner) gjemte seg i 2 år fra 06.07.1942 til de ble arrestert av SS 04.08.1944 og transportert til konsentrasjonsleire. Både Anne, hennes søster og mor døde, men faren Otto Frank overlevde mirakuløst.  Det var en spesiell opplevelse å oppleve denne tragiske historien på nært hold, og folk var stille og andektige… Det var tid for ettertanke!
Anne Frank Huis var høydepunktet under vårt besøk i Amsterdam denne gang.  Skal du dit, så planlegg på forhånd https://www.annefrank.org/nl/


Anne Frank på sokkel utenfor Anne Frank Huis

Vakre og talentfulle Anne Frank 

Anne Frank Huis
Iskald kanalcruise 
Amsterdam er en koselig og annerledes by med gangavstand til alt. I vakkert vær, er det hyggelig bare å spasere langs kanalene og slå seg ned på en av byens «kneiper»….  Det er et yrende folkeliv og multikulturell atmosfære.  Vi liker Amsterdam!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar