lørdag 11. mai 2019

Brussel - EUs hovedstad


For 40 år siden bodde vi to timers kjøretur fra Brüssel, men allikevel tok vi oss aldri tid til å bli kjent i denne byen. Nå var tiden kommet for å utforske byen skikkelig, og vi gjennomførte mye på de to dagene vi var der.

Grand Place i Mini Europe

Første stopp vara ved ATOMIUM – Belgias svar på «Eiffeltårnet» som ble bygget til Verdensutstillingen i Brüssel i 1958 og er 102 meter høyt.  Det skulle egentlig bare stå under utstillingen, men er blitt stående og er blitt et populært turistmål og landemerke for Brüssel. Her ble vi overrasket av teknomusikk, øl, fotballsupportere og pisoirer….  Det viste seg at det var Cupfinale i Belgia, og lagene KV Mechelen og AA Gent hadde sine vorspiel på hver sin side av ATOMIUM.  Der var det skikkelig «trøkk» som etter hvert flyttt seg til stadion like i nærheten.  Vi forflyttet oss ti Mini-Europe – et EU i miniatyr – og ruslet rundt der i det deilige været.  Tilbake ved ATOMIUM så vi restene av festen…..  og store mannskaper som var i ferd med å rydde.  Det hører med til historien av 2. divisjonslaget KV Mechelen vant 2 – 1 over 1. divisjonslaget AA Gent. 

ATOMIUM med supporterfester foran og bak

Arlington Row, Cotswolds i Mini Europa

Det skjeve tårn i Pisa i Mini Europe

Gresk vinbonde i Mini Europa

Supporterfesten er over....

Et besøk i Europaparlementet sto også på programmet. Her fikk vi audioguide og kunne bruke så mye tid vi ønsket.  Interessant å se den kjempesvære parlamentsalen «Hemicycle» hvor 751 representanter fra alle EU-land møtes og hvor det simultantolkes på alle EU-språk.  Det pågikk renoveringsarbeider inne i salen, så de gjorde nok klar for ny sesjon som starter etter valget 23. – 26. mai.  Arild meldte oss direkte inn i EU…..  
Klar for inntreden i EU

Hemicycle
Brüssel byr på mange kulturelle «events», og vi valgte utstillingen «Intimate Audrey» - en utstilling om Audrey Hepburn tilrettelagt av hennes sønn Sean Hepburn Ferrer i anledning av at Audrey Hepburn ville ha fylt 90 år i 2019.  Hun var et «icon» og kjempestor stjerne i 1960-årene, og utstillingen viste bilder, utmerkelser, plakater,souvenirer og klær både fra hennes liv som skuespiller og senere som goodwill-ambassadør for FN. Det utstillingen ikke fortalte var at hun etter ekteskapet med Mel Ferrer giftet seg pånytt i 1969 med Andrea Dotti og fikk en sønn.  Senere skilte hun seg fra han og levde sammen med Robert Wolders til hun døde av magekreft i 1993.   For bloggeren, som hadde Audrey (og Doris Day) klistret på alle vegger på jenterommet, var dette en vandring langs «memory lane».


Audrey Hepburn (1929 - 1993)


Intimate Audrey
Kong Baudouin

Det kongelige slott i Brüssel

Vi bodde på https://www.hotelhubert-brussels.be Hotel Hubert Grand Place – beskrevet som trendy designerhotell….  Ja da, det var så trendy at rommene ble betegnet som «cribs», og det var virkelig krybber…. Vi har aldri bodd på et så lite rom (krybbe) noen gang.  Til sin fordel lå det usedvanlig sentralt, 4 minutter fra Brussels Central og 4 minutter fra Grand Place, men allikevel usikker på om jeg vil anbefale det.   Hyggelig service og effektiv inn- og utsjekking på selvbetjent PC.


Penger overalt i Brüssel....


…. og friter …….


Brüssel er en hyggelig by med interessant gammel og ny historie, god mat (spesielt blåskjell), masse restauranter av alle slag og koselige frokostkafeer.  Vi nøt dagene i Brüssel og anbefaler gjerne en storbytur dit.









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar