torsdag 26. september 2019

Jerevan - en livlig hovedstad



Jerevan er hovedstaden og den største byen i Armenia med sine 1 mill innbyggere (ca. 1/3 av Armenias befolkning).  Byen ligger 1.000 moh  og er en av verdens eldste byer som har vært bebodd uten avbrekk.  


Det hellige fjellet Ararat på 5.137 moh er selve nasjonalhelligdommen i Armenia, men ligger i dagens Tyrkia, og dette er en kilde til evig irritasjon.  Navnet ARARAT brukes i markedsføringen av alle tenkelige ting i Armenia, bl.a. i deres utmerkede brandy Ararat.  Armenia har til og med Ararat i sitt lands riksvåpen. Fra vårt hotellrom i Jerevan hadde vi flott utsikt rett mot Ararat med sin snødekte topp.


Kunstmuseet Cascade 


Jerevan hadde en strategisk betydning med sin beliggenhet langs Silkeveien,- den viktigste handelsruten mellom Asia og Europa, og er i dag landets økonomiske, administrative og kulturelle sentrum.


Kunst på toppen av Cascade 

Kunst ved Cascade

Frodig kunst ved Cascade 


Som følge av Armenias økonomiske vekst har Jerevan gjennomgått en stor ansiktsløfting siden år 2.000, og det satses stadig mer på turisme.  Byen fremstår som svært livlig med flotte bygninger, museer, operahus, vakre springvann og kafeer og restauranter over alt. Om kveldene var det et yrende liv i de sentrale deler av byen hvor vi bodde og veldig koselig.

Operaen i Jerevan


Republikkplassen

Krans fra Uruguays president ved Folkemordmuseet 

The Genocide Museum


I Jerevan finnes et museum for Folkemordet, Armenian Genocide Museum, og her avla vi et svært interessant besøk.  Vi fikk en god orientering om grusomhetene som ble begått for 100 år siden, og det var interessant for oss nordmenn å lære om den norske hjelpearbeideren Bodil Bjørn som gjorde stor innsats som jordmor og sykepleier blant amenerne under folkemordet og som senere startet et barnehjem i byen Gumri.   Vi fikk også lære om Fridtjof Nansens innsats for armenske flyktninger etter første verdenskrig, og i The Genocide Museum hadde Nansen den mest fremtredende plass av alle dem som har stått det armenske folk bi.   I Jerevan finnes Nansengaten og der er det reist en Nansen-statue, og ennå i dag er det foreldre som gir sine sønner «Nansen» som fornavn.   Hyggelig og delvis ukjent historie for oss nordmenn.


Bilde av Fridtjof Nansen i The Genocide Museum

Vakkert teppe laget for Amal og George Clooney

På markedet for tørket frukt 

Moder Armenia 

Utsikt over Jerevan fra Moder Armenia 

Ararat Brandy 

Ararat Brandy lagres på fat 


Putin på besøk hos Ararat Brandy

George Clooney på besøk hos Ararat Brandy 

Brandysmaking med mørk sjokolade 

Brandysmaking 
Moro med brandysmaking (hyggelig turfølge fra Ski)

Brandyinnkjøp 


Jerevan var en særdeles positiv og overraskende opplevelse på denne reisen.  Vi planla en reise til Georgia, fikk Armenia «på kjøpet» og strålende opplevelser i fantastiske Jerevan på toppen.  Vi kommer nok til å lytte litt ekstra under Eurovision nå når vi hører «This is Jerevan calling……»
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar