onsdag 4. september 2019

Tbilisi





                                         
Moder Georgia
                                  

Tbilisi er hovedstaden og den største byen i Georgia.  Det er en sjarmerende by som ligger vakkert ved Mtkvari-elven.  Det lyktes aldri helt å sovjetisere sentrum av Tbilisi, så den gamle bydelen er intakt og en omfattende restaurering er i gang.  En kuriositet er allikevel «Sovjetblokken», en litt snuskete kjempeblokk fra Sovjet-tiden med fillete markiser, dårlig vedlikehold og klesvask hengende på balkongene.  Denne bygningen er markant i bybildet, og vi kunne styre til hotell og restauranter etter den (bak blokken, til venstre….. etc.)

Sovjetblokken

Tbilisi har et særegent streif av orientalsk kultur samtidig som den er en moderne storby med interessante restauranter, kafeer, butikker og museer.  Fra byens sentrum går det taubane opp til Narikala-fortet.  Her finner man Moder Georgia (som er fra Sovjet-tiden) og herfra ser man det flotte presidentpalasset med glasskuppel, katedralen, fredsbroen, svovelbadene og elven. 


Det moderne sentrum av Tbilisi

Presidentpalasset i Tbilisi

Utsikt fra Narikala-fortet 

Georgia - verdens først vinprodusent

Fredsbroen i Tbilisi

Katedralen i Tbilisi er vakker, spesielt om kvelden når den er flomlyst og ser ut som gull.  Man skulle tro at dette var en gammel katedral, men den ble faktisk innviet så sent som 23.11.2004.  Arbeidene ble utført fra 1995 til 2004, og «The Sameba Cathedral» er den 3. høyeste Ortodokse katedral i verden og en av verdens største religiøse bygninger.  Den troner majestetisk på Elia Hill, og kan sees fra mange kanter av byen.  Vi besøkte katedralen en søndag formiddag, og da var det masse mennesker, bønn, sang og nattverd.  Seremoniene i katedralen foregikk hele dagen. Det kunne merkes av georgianerne er et religiøst folk der de bøyde sine hoder i ærbødighet og mottok nattverden. 

The Sameba Cathedral sett fra takterrassen på vårt hotell

Elvelangs i Tbilisi 

God livsvisdom 

Tbilisi er en flott, interessant og hyggelig by og absolutt verdt et besøk. Det er ikke lengre unna enn at man godt kan ta en langhelg der.  Vi fløy med Air Baltic via Riga, og det var helt greit bortsett fra at det var nattflyvninger begge veier.  Det blir litt slitsomt……




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar