mandag 20. juli 2020

Sommarøy - en perle ytterst i havgapet


En times kjøretur fra Tromsø, i havgapet utenfor Kvaløya, ligger perlen Sommarøy.  Stedet har fått navn fordi man tidligere hadde budskapen der ute på beiting om sommeren.  Det var et forståelig valg, for her var det grønt med frodig blomstring over alt. Allerede på 1600-tallet betalte nordmenn en avgift til kongen for å få bruke beitene på Sommarøy, og man har tolket det dit at stedet har vært brukt og eid av samer, her fjordsamer fra Malangen.

I dag er Sommarøy forbundet med Kvaløya med en flott bro, og er blitt en turistmagnet i nord.  Noen mener dette er Nordens Karibien på grunn av de vakre hvite sandstrendene.  Det må tilføyes at badevannet dog holder noen færre grader….

Sommarøy har et lite sentrum ved butikken, en gammel kirkegård på Hillesøya og et turisthotell https://sommaroy.no/ hvor vi bodde.  Det bor 328 personer på øyene, og næringsveien er fiskeri i tillegg til en stadig økende turisme både sommer og vinter. 


Broen til Sommarøy


Nordens Karibien

For oss som elsker fjellturer var klatring på Hillesøyfjellet et «must».  Toppen er 211 moh, og her er det nydelig utsikt utover havet med holmer og skjær, Senja i syd og Håja på andre siden.  Det er bratt opp, og det er montert tau hele veien.  Opp kom vi, og ned igjen også...  Vi leste at nedstigningen mot syd var slak, men det er kun i Nord-Norge at dette kan betegnes som slakt.  Enkelte steder var det både bratt og skummelt, så vi var glade da vi var nede igjen.  


I tau opp Hillesøyfjellet


Klatring opp Hillesøyfjellet 


På toppen yeah!!!


Toppselfie med holmer og hav i bakgrunnen


På vei ned igjen med utsikt mot Sommarøy 


Nede igjen og blomsterengen

Vi hadde vakkert vær på Sommarøy og nøt deilige fiskemiddager og hyggelig service på Sommarøy Arctic Hotel.  Deretter spaserte vi langs bryggene i midnattsol. Vi reiser gjerne tilbake til Sommarøy.

 


Sommarøy Arctic Hotel 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar