mandag 15. august 2011

Vemork


Vemork ved Rjukan er stedet for 2. verdenskrigs viktigste og mest dramatiske sabotasjeaksjoner.

Vemork er en kraftstasjon som ble bygget av Norsk Hydro i 1911. Grunnen til dens betydning under krigen var tyskernes produksjon tungtvann. Dette ble brukt i forskningen for å fremstille atombomben. Vemork var forøvrig det eneste stedet i Europa som fremstilte tungtvann.

Det var derfor avgjørende for de allierte med USA og England i ryggen å tilintetgjøre produksjonsmidlene og lagrene på Vemork.

Første aksjon ble utført av noen dristige, smarte og spesialtrente nordmenn. De ble sluppet fra fly over Hardangervidda og gikk på ski til Rjukan. På en mirakuløs måte forserte de det bratte juvet utenfor fabrikken, kom seg inn, plasserte sprengladningene og kom seg unna før bomben sprang. Alle kom seg i sikkerhet. Senere gikk spregningsgruppen på ski fra Rjukan til Hallingdal, videre til Valdres, Gudbrandsdalen, Østerdalen og over til Sverige. For en skitur....

Dessverre lyktes de ikke i å skadeliggjøre lageret av tungtvann som var i kjelleren, så amerikanerne bestemte seg for å bombe Vemork. Etter bombingen bestemte tyskerne seg for å oppgi sine produksjonsplaner på Vemork, og frakte halvfabrikata av tungtvann fra Rjukan til Tyskland. Det svakeste punkt i transporten var ferden med jernbaneferge over Tinnsjøen.

Nok en gang gikk dristige sabotører til verks, og da fergen "Hydro" var kommet omtrent halvveis ut på Tinnsjøen, inntraff eksplosjonen. Atten liv gikk tapt - fjorten nordmenn og fire tyskere. Kampen om tungtvannet i Norge var over. Vi kan ikke engang tenke oss hvilken utgang krigen kunne hatt hvis tyskerne hadde lyktes med sitt atombombeprosjekt.

Helter i Telemark - gjengen som utførte sabotasjeaksjonene

I går besøkte vi Norsk Industriarbeider Museum på Vemork. Veldig interessant å få repetert historien og se stedet. Helt utenkelig at sabotørene greide å ta seg over det bratte juvet midt på vinteren med glatt is og snø. Hvilke karer !!!

Historien er filmet flere ganger, og vi husker best "Helter i Telemark" med Kirk Douglas i hovedrollen. Det var film det,- og Kirk Douglas var selve symbolet på et skikkelig mannfolk på den tiden.


På Vemork var det også interessante utstillinger om Norsk Hydros historie og utviklingen av industristedet Rjukan. Det kan være godt å bli minnet om denne historien som tross alt ikke er så gammel.

Bildet nedenfor er fra kjøkkenet i en typisk arbeiderbolig på 50-tallet. Vi ser alle hva som tørkes på snoren......

Arbeiderboligene på Rjukan var forøvrig av meget god standard på den tiden med innlagt bad og vannklosett.


Turen til Telemark ga både fysisk og kulturelt påfyll. Det liker vi. Anbefaler absolutt både en tur på Gaustadtoppen og et besøk på Vemork.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar