mandag 4. juni 2012

Oscarshall


Vi våknet til kulde og regn søndag morgen, så i stedet for den planlagte sykkelturen bestemte vi oss for å ta en kulturell utflukt til Oslo.  Vi startet med litt rekognosering på leiligheter på Fornebu og Snarøya, men fant ikke noe som fristet.  Så bestemte vi oss for å reise til Oscarshall.  Vi har snakket om det mange ganger når vi har kjørt utover Drammensveien at det skulle vært artig å få en omvisning der en gang.   Og det fikk vi i går.

Oscarshall slott er et lystslott som ligger på Bygdøy ved Frognerkilen i Oslo. Slottet ble påbegynt i 1847 og sto ferdig i 1852, tegnet av den danske arkitekten Johan Henrik Nebelong for kong Oscar I og dronning Josefine.  

Vi startet omvisningen i spisestuen som har mye flott kunst fra nasjonalromantikken. Interiøret er i sin helhet laget av norske kunstnere og håndverkere. Adolph Tidemands folkelivsskildringer og Hans Gudes detaljrike landskaper pryder dette rommet. Joachim Frichs landskaper er også en fryd for øyet. Interiøret kan virke noe mørkt og tungt når man har sett det lyse, lette eksteriøret, men det er utrolig vakkert.  

Så fortsatte vi inn i salongen med røde vegger og kunst med middelalderpreg, og videre til entreen med skarpt blå vegger og sakralt preg.  Og i alle rom var det tak med vakker dekor. I 2. etasje besøkte vi kongens leilighet og i 3. etasje dronningens leilighet.  Vi må si at dronningen hadde den beste utsikten over Frognerkilen og Oslofjorden.  

Slottet er restaurert tilbake til sine opprinnelige farger, og dronning Sonja har vært aktiv i det arbeidet.  Restaureringen pågikk fra 2006 til august 2009  og så ble Oscarshall igjen åpent for publikum som et museum. Restaureringen kostet 115 millioner kroner.





Er dette dagens "konge"?...


Slottet har en liten vakker park, og midt i parken står denne røkepaviljongen.  Helt nede ved vannet ligger kavaljerpaviljongen som huset kongeparets følge, og denne sees best fra Drammensveien.




Her er utsikten fra dronningens soverom.



Jeg måtte bare ta bilde av dette treet.  Vi har et slikt tre i hagen, men det er ingen gule blomster på det.......


Utsikt mot Oslo fra røkepaviljongen.


Vi så at det var gjort klart for en forestilling både ved inngangen til slottet og ved kavalerpaviljongen, og i dag leste vi i Aftenposten at Juni Dahr skal fremføre sin forestilling Jeanne d'Arc der denne uken.  Det blir sikkert fint.  Det er positivt at publikum får tilgang til disse vakre og tidligere avstengte eiendommer.   Stor takk til vår fantastiske Dronning Sonja for alt hun har gjort og gjør for norsk kultur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar