I dag var det avreise kl. 07:00 (ikke noe gamlehjem dette....), og vi satte kursen mot gamlebyen i Jaipur og Amber Fort. Fortet troner flott på toppen av en ås,
og vi red på elefant opp til fortet. Dette var morsomt.
Vel oppe på slottsplassen, traff vi disse vakre jentene og deres mødre som posserte villig for 100 rupier. Det er så mange usedvanlig vakre mennesker i India, og spesielt kvinnene gjør inntrykk i sine fargerike sarier.
Vi befinner oss altså i Rajasthan, en av Indias 28 delstater. Ingen deltstat i India har så mange fantastiske palasser og fort som Rajasthan, og her har varierende mogulkonger hersket gjennom tidene.
Amber Fort ble grunnlagt av Man Singh I i 1592 på ruinene av en gammel festning, og besøket her var en stor opplevelse. Vår lokale guide, Utpal Kaul, professor i indisk historie, fortalte levende om livet bak fortets vegger. Han fortalte bl.a. at Man Singh hadde 12 hustruer - både hinduer og muslimer. Han overøste sin favoritthustru med 11 kg. gull og edelstener, noe som gjorde henne så tung at hun ikke kunne gå, men måtte kjøres rundt i rullestol. Vi så den rullestolen, så historien er sikkert sann.
Bildet viser inngangen - Ganesh Pol - til slottets private del. Utpal kunne også fortelle at kun barn av kongens 12 lovlige hustruer hadde arverett til tronen. Men i tillegg hadde kongen et stort harem, og det ble til tider født barn av haremskvinnene også. Mor og barn ble tilbudt land, hus, gods og gull under forutsetning av at ingen annen mann kunne røre dem. Etterkommere etter haremskvinnene tilhører idag de rikeste familiene i India.
Her er reiseleder Bianca Mitulkumar Pawar og Utpal Kaul.
Her er et takmaleri med maling av rent gull...
... og her er det sølv, marmor, krystall og vakre malerier.
Her er kongen og dronningen.......
Kong Man Singh og hans etterkommere likte overdådige lystslott, og her er Deeg Water Palace som var et romantisk sommerslott.
Denne unge mannen ville gjerne være med på bildet, og etterpå kom han frem med hånden og skulle ha penger. Huff, ja, det er mye rart å se i India - alt fra den mest storslagne arkitektur med gull og glitter til den ytterste og usleste fattigdom hvor folk lever på gaten blant søppel og hellige kuer. Som i mange andre land er det de store kontrastene som slår oss her, og det er ikke uventet.
Etter besøk på et tekstilkooperativ og lunsj, var det City Palace som sto for tur. Palasset ble bygget mellom 1729 og 1732, og her har herskerne i Jaipur hatt sitt hjem. Dette er et levende museum og fortsatt kongelig residens. Vi vandret rundt og så på interiør, klær, malerier og fantastiske "engravings". Et par av vaktene (som tok penger for å la seg fotografere) demonstrerte hvordan man "ruller" en turban av et tøystykke som er 10 meter langt og 1 meter bredt.
En nordmann i shorts og t-shirt blir utvilsomt litt kjedelig mot disse flotte karene.
Her sees kongeboligen i 7 etasjer som fortsatt er i bruk, og også kan leies hvis man er i besittelse av mange nok rupier. Den brukes ved offisielle besøk og av privatpersoner med meget fet bankkonto - og de er det mange av i India.
Vi fikk også se Hawa Mahal - Vindenes palass - som er et særpreget palass i rød og rosa sandsten med hvite markeringer. Palasset er en del av haremet i City Palace, og her kunne kvinnene sitte og se på bylivet utenfor uten at noen så dem. Palasset har 953 små vinduer, og vinden sørget for luftsirkulasjon.
Men tilbake til kontrastene. Gatelivet er preget av masse mennesker, masse søppel, tigging og elendighet. Dette må man kunne si er en skikkelig gris - denne gikk løs omkring - og den var ikke alene.
Og av og til passerte bussen en elefant eller to i gatene....
... eller det dukket opp en ku rett foran oss. For et liv!
Vi skulle gjerne ha skrevet mer om historien, men vår kompetanse på området er mangelfull. Vi håper imidlertid bildene kan fortelle litt om dagens opplevelser.
I morgen skal vi kjøre tog, og guiden har lovet at vi IKKE har plass på taket..... Mer om det senere!