onsdag 10. februar 2016

RECITO 1. halvår 2016




Boken handler om svenske Sofia som tar med seg familien til Banglandesh for å jobbe på ambassaden i Dhaka.  Samtidig flykter to søstre fra landsbygda for å unnslippe å bli giftet bort til et liv i underdanighet etter at deres søster ble brent i hjel av sin svigermor fordi hun ikke fødte barn raskt.

Vi følger Sofia i arbeidet med utviklingsspørsmål og hvordan hun slåss med det tungrodde byråkratiet på ambassaden og innsikten hun får om at pengene ikke når frem dit de trengs mest.  Den uendelige fattigdommen, korrupsjonen og urettferdigheten utenfor egne dører gjør sterkt inntrykk.

Samtidig følger vi søstrene Mina og Nazrins kamp for et fritt og bedre liv etter flukten, men de opplever at jenter er helt uten beskyttelse, selv fra folk de stoler på.

Etterhvert møtes Sofias familie og søstrene, da de havner i den svenske familiens hus.

Boken gir kunnskaper om livet i et av verdens fattigste og mest håpløse land som stadig trues av flommer og oversvømmelser og hvor jenter ikke har noen rettigheter eller fremtidsmuligheter.

Forfatteren er Helena Thorfinn som har jobbet som journalist i mange år før hun ble utviklingsanalytiker for hjelpeorganisasjonene Sida og Redd Barna.  Hennes egne erfaringer danner bakgrunn for denne interessante romanen. Alle likte boken godt.


Torsdag 17. mars 2016 

Elena Ferrante er et pseudonym for en forfatter som ingen vet hvem er.  Vi tror det er en kvinne som har vokst opp i Napolis slum, da hun skriver meget populære bøker fra dette miljøet.

"Mi briljante venninne" er første boken i en serie om to jenter som vokser opp i et fattig og voldelig miljø i Napoli i 1950-årene.  Vi ledes inn i dette miljøet i Napoli og følger to jenter fra deres første leveår til de er 16 år og den ene gifter seg.  Den andre gis mulighet til å gå på videregående, og oppnår meget gode resultater.  Lila, som gifter seg som 16-åring, er kanskje den mest briljante av dem, men mister interessen for bøker da hun blir forlovet som 15-åring. Hun ser en mulighet ut av fattigdommen ved giftemålet, men blir hun lykkelig?

Det vil kanskje neste bok svare på.  Elena Ferrante har allerede skrevet tre bøker til om Elena og Lila, og noen av oss ønsket å lese disse, mens andre ikke hadde latt ser fascinere på samme måte.


Årets første møte var hos Hilde tirsdag 09.02.2016.


Vi drøftet to bøker, og den første var "Verdensmestrene" av Henrik H. Langeland. Boken var en "murstein" på 600 sider spekket med detaljer fra Heming-land, og kun to av gruppen hadde lest hele boken.  

Temaet var interessant nok, og handlet om livet til fire forskjellige barn i forskjellige miljøer i Oslo. Det er Lars Meltzer (Heming-land, advokatsønn og skiløper), Simone Bugge-Kristoffersen (fra radikalt nabolag med konflikter mellom generasjoner), Amar Sing (fra Punjab i India bosatt på Stover) og Remi Halvorsen (arbeidersønn fra Oppsal).

Deres liv beskrives fra den dagen "Brå brakk staven" i 1982 og vi får innblikk i et svært klassedelt Oslo, men også et Oslo som gjennomgår dyptgripende sosiale forandringer.

Boken var altfor detaljrik om alle tenkelige (og utenkelige) sosiale koder i Heming-land, noe vi alle fant svært kjedelig.  Men bak de vellykkede fasader skjuler det seg vold mot barn, utroskap og triste skjebner.  Langeland har skrevet to bøker til i serien, "Hauk og due" og "Fyrsten", men vi nøyer oss med "Verdensme



Den andre boken var "Frokost hos Tiffanys" av den amerikanske forfatteren Truman Capote.  Boken ble i sin tid filmet med Audrey Hepburn i rollen som den prostituerte Holly Golightly, og vi husker den utrolig vakre Audrey som vi hadde bilder av på pikerommet.

Boken handlet altså om livet til den prostituerte Holly på New Yorks Upper East Side hvor hun hadde kunder fra forsvar og overklasse. Kjedelig bok egentlig uten fremdrift eller interessant handling.

Mest interessant var det å sette seg inn i livet til den åpent homofile forfatteren Truman Capotes liv blant de rike og berømte i New York. Hans utsvevende festliv med store mengder alkohol og narkotika bidro til at han døde av leversykdom bare 59 år gammel.  Han etterlot store verdier til sin mannlige partner, så han må ha tjent mye penger på sitt forfatterksap.

Interessant var det også at han hadde vokst opp sammen med Harper Lee (forfatteren av "Drep ikke en sangfugl") og at de forble nære venner hele livet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar