onsdag 31. august 2016

Fredrikstad (Isegran og gamlebyen)

Høstens første tur med Markatraverne gikk til Fredrikstad med besøk på Isegran og gamlebyen. Hele 26 personer (flere nye) møtte frem, og Gunnar (som bor i Halden) hadde lagt opp en interessant vandring på historisk grunn.  I Fredrikstad har de Byferga som er gratis og som frakter folk og sykler mellom de forskjellige stedene langs elva.  Veldig fint og praktisk transporttilbud som vi benyttet.

Vi startet på Isegran hvor TV-opptakene av ANNO ble gjort.  Jammen så det annerledes ut enn på TV - mye mindre - det er utrolig hva man kan gjøre med TV-kameraer.  De kulisser som ble benyttet under TV-innspillingen sto fortsatt, men skal rives om kort tid (de var jo bare papp....)

Vi besøkte Bjørshoels verksted som reparerer gamle trebåter og tok deretter Byferga oppover og nedover elva før det var matpakkelunsj på vollene.  Deretter var det vandring i gamlebyen og besøk i forskjellige gallerier.  Rundturen ble avsluttet med "en tår for tørsten" på en koselig "kneipe" med en usedvanlig hyggelig servitør fra Litauen.

Markatraverne klare for Fredrikstad
Isegran
Isegran
Arild i samtale med trebåtentusiast Olav Bjørshoel
Lunsj på vollene
Vakker keramikk i gamlebyen
Arne beskuer bilder i gamlebyen
Glasskunstverksted i gamlebyen
Det er artig med disse byvandringene vår og høst, og Gunnar er en mester i å finne nye områder.  Hva blir det neste?  Takk for en fin dag Gunnar.

Gulljubileum ELG


Dagen opprant med sol og vakkert høstvær, og kl. 10:30 møttes 70 forventningefulle gulljubilanter utenfor Eidsvollbygningen.  Første post på dagens jubileumsprogram var omvisning i den nyrenoverte Eidsvollbygningen etterfulgt av lunsj anno 1814.  Det var gledelige gjensyn, og skravla gikk som i en førsteklasse på barneskolen.

Vi hadde bestilt en utvidet omvisning på 1,5 time (1814 - krangel og enighet), og forsamlingen ble delt inn i tre grupper.  Det var flinke guider og interesserte studenter, og tiden gikk kjemperaskt. Under den påfølgende lunsjen var summingen og gjensynssamtalene så høylydte at det var nesten umulig å få ønsket velkommen......

Jubileumsfeiringen fortsatte med samling på vår gamle skole Eidsvoll Landsgymnas (nå Eidsvoll Videregående Skole) hvor vi ble mottatt av inspektør Jørgen Neumann (sønn til vår kroppsøvingslærer Britt) og fikk en fin orientering om dagens skole.  Det tradisjonelle gruppebildet på trappen ble selvfølgelig tatt og vi fikk vandre rundt og mimre.  Veldig koselig.


Jubilantene samlet på ELG

EB samlet i sitt gamle klasserom
Etter dette særdeles interessante besøket kjørte alle til Hurdalsjøen Hotell hvor kveldens festmiddag ble avholdt.  Komiteen (Åse, Vigdis, Halvor, Karin og Anne) hadde gjort gode forberedelser, og toastmaster Berit og hovedtaler Arne var meget flinke.  Deretter kom alle mimrerne med historier fra skoledagene, og stemningen var svært god. Det ble mimret om gistne vegger, utedo, matpakker i post hjemmefra, eplekasser fra onkel i Hardanger, muggent stikkelsbærsyltetøy, intet kjøleskap og enkle kår, men sterke vennskap og møter med ungdom fra kroker og kriker rundt i Norge.  Som den hjemmeboende (fra Eidsvoll) Kjell Høibraaten sa: "Eidsvoll var multikulturelt allerede på 1960-tallet...." Middagen ble avsluttet med en glitrende takk-for-maten tale av Ingrid.  

De gode samtalene fortsatte utover kvelden og natten (for noen). Bloggeren var sliten og utladet etter dagens program og hadde ikke "lakenskrekk" denne gangen.

En fin dag fylt av mange gode minner, glede og vemod.  Tenk at det er 50 år siden....   

Som den gode Geir Gundersen skrev på facebook dagen etter: "Eg vaknar med fryd - etter eit varmt og levande gjensyn med gode folk, velsmakande måltid, fine samtalar på tomannshand.  ELG i våre hjarta!  TAKK!"  (Denne uken har han morgenandakten i NRK om trøyst.)

Komiteen (Åse, Vigdis, Halvor, Karin og Anne)
Inger, Bjørg og Turid fra EB

Marit, Even og Ingrid fra EB

Solveig, Bjørn og Karin fra EB

Anne-Britt, Anne, Thorbjørg og Mari fra EB




fredag 26. august 2016

Sølvgutt

Det var NM i friidrett for junior på Brandbu, og vi tok turen for å se vår talentfulle og hyggelige nevø Ola Martin i aksjon. 

Etter en litt tung periode med skader sprang han inn til sølvmedalje på 3.000 meter hinder og var svært fornøyd.  Det samme var den stolte far og tante og onkel.

Moro!

Utmerket stil over vanngraven
I full fart over hinderet
Sølvgutt ringer mor

torsdag 25. august 2016

Recito 2. halvår 2016

Torsdag 06.10.2016 hos Gunn.

Dessverre var bare tre av medlemmene tilstede, men alle hadde lest "De urolige" av Linn Ullmann med stor interesse.

I boken skriver Linn Ullmann om faren Ingmar Bergmanns dødsleie og om moren Liv Ullmanns tildels grove omsorgssvikt for et ensomt barn som lengtet voldsomt etter sin mor.  Hun skriver svært uleverende om begge sine foreldre, men hevder at boken ikke er noen biografi, men en roman.  Det er en merkelig bok som består av lydbåndopptak med faren, beskrivelser av oppveksten med moren og også ting som skjedde da Linn ble født og som hun bare må ha blitt fortalt.

Hva som er biografisk og hva som er dikting her er vanskelig å vite, men vi tror at det aller meste er selvopplevd.  Linn virker å ha et nært forhold til sin berømte far, mens moren levnes liten ære som omsorgsperson.  Riktignok føler man seg som "titter" inn i andres privatliv ved å lese en slik bok, men den var interessant og drivende.

Vi fikk samtidig oppdatert oss litt på Ingmar Bergmann og Liv Ullmann,- begge meget spesielle kunstnere.

RECITO anbefaler gjerne denne boken.
Torsdag 25.08.2016 hos Elna.

Vi startet høsten med koreansk litteratur, nemlig boken "Jeg kommer med en gang" av Shin Kyung-Sook.  Forfatteren er født i 1963, og var selv i 20-årene under de store omveltningene i Sør-Korea på 1980-tallet.  Det er også i denne tidsperioden våre studentvenner Dan, Mi-ru, Myeong-seo og Jeong Yun befinner seg, og vi får oppleve deres liv, vennskap og kjærlighet under umulige omstendigheter i 1980-tallets Seoul.

Vi hadde alle slitt litt med å finne historien i denne romanen, men etter litt oppdatering på koreansk historie og standhaftig lesing, ble boken både spennende og svært tragisk.

Det var interessant å lese en bok fra en så annerledes kultur med helt andre normer og omgangsformer. Også språkføringen var svært annerledes, men alle hadde lest boken med stor interesse.  Karin reiser snart til Korea og er spent på dette nokså ukjente landet. 

Forfatteren hadde forøvrig sitt internasjonale gjennombrudd med "Ta vare på mamma",- tidenes mest solgte roman i Sør-Korea.

mandag 22. august 2016

Mer chateau-liv og flere topper


Vi fortsetter vår jakt på alle "Ti på Topp Rendalen 2016", og Kværnesvola 914 moh (tidligere brannhytte) var målet da Margrethe og Alexander var med.  Vi hadde vært på Kværnesvola flere ganger tidligere, men gått opp en annen og mye lettere vei enn topp-turen.  Her var det nemlig rett opp og 600 meters stigning på ca. 2 km.  De unge sprang raskt oppover og satte blide og fornøyde i brannhytta da vi ankom, men vi greide det vi også..... både opp og ikke minst ned.  Viktig å trene knærne til Samaria-turen på Kreta.

Alexander hadde bestilt en tre retters til middag, og slik ble det.  Til dessert var det Alexanders pannekaker med mors rørte blåbær og vaniljeis - nam nam...

Kværnesvola
Så var det Nydammen og Stenfjellet - en tur som var litt lengre enn vi hadde forutsatt og været litt mer skiftende enn ønsket.  Vi gikk ca. 9 km t/r, men siste kneika opp på Steinfjellet må vi ta senere i høst.  
Nydammen 
Så kom sommeren igjen, og med det en super tur til Skardkampane ved Storsjøen.  Dette var et turområde vi aldri hadde funnet uten "Ti på Topp", men du verden så flott.  Turen var ikke så lang,men bratt nok og med fantastisk utsikt over Sjorsjøen fra turmålet.  Her var det stupbratt ned, men strålende sted for magnifike bilder av turistene og Storsjøen.

Skardkampane
Nok en flott dag, og nok en flott tur - til Klettane i Sjølimarka denne gang.  Vi kjørte innover Flendalen ca. 20 km til startpunktet, og gikk derfra nokså bratt oppover til Klettsetra og videre innover til Klettane.  Nå var vi liksom på baksiden av vårt vanlige skiterreng, og det var mulig å gå videre herfra til Østvollen og Rensjøen.  Vårt mål denne gang var imidlertid stempel og bekreftelse på nok en topp, veldig fint.

Klettane (Sjølimarka)

Vi har nå tre (fire hvis vi skal på Stenfjellet en gang til) igjen, og de planlegger vi å ta senere i høst. Det er nokså lang reisevei til disse, så vi må planlegge ut fra vær og føre.  Den lengst bort ligger helt i Alvdal.

Det var forøvrig veldig koselig å være sammen med Margrethe og Alexander noen dager. De nøt fjellivets gleder mens deres nyinnkjøpte hus på Korsvoll pusses opp.

De unge besteg forøvrig Sølen 1755 moh i løpet av uken - spreke folk!

tirsdag 2. august 2016

Alex Israel


Alex Israel blir hyllet av kjendiser og kalt en ny Andy Warhol, leste vi.  I sommer stiller han ut for første gang i Norge,- på Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen.

Dalia og jeg tok turen, og vi ble ikke skuffet.  Alex Israel forsøker å fremstille livet i Los Angeles, og det var blårosa himmel, surfebrett, våtdrakter og en "pier" i nydelige pastellfarger.  Vi forsøkte ikke å forstå så mye, men bare koste og ruslet rundt.  

Alex Israel er kun 33 år gammel og har jobbet med sosiale medier og nett og populære talk show i Holywood.  Nå stiller han ut på Guggenheim og andre store museer som Astrup Fearnley i Oslo...   

Etter denne nytelse, nøt vi lunsj i museets kafe hvor menyen var inspirert av kunstneren.  Det smakte fortreffelig.

Vi avsluttet vår kulturelle utflukt med en runde i den permanente utstillingen, og lot oss både overraske og provosere som vanlig.  Deretter ruslet vi rundt på Tjuvholmen og ønsket oss en av de lekre leilighetene med fjordutsikt og stor terrasse - eller gjorde vi det?  Ullensaker og Ullern er kanskje like bra?

Alex Israel



Kløfta-liv


Noen dagers Kløfta-liv er også greit, og vi har kost oss.  Vi har hatt lille Hjørdis i pensjon mens Marius og Cathrine var på Bruce-konsert, vi har syklet den nye sykkelveien mellom Jessheim og Kløfta og vi har utforsket en ny topp (i Ullensaker denne gang) - Tårnet på Hasleråsen ved Dal.

Tårnet er bygget av ildsjeler og Dal Vel, og ble innviet i 2013.  Fra toppen er det flott utsikt i alle retninger utover Ullensaker og Eidsvoll og man ser flott flyene lande og ta av på Gardermoen.  Her er det gapahuk, spiseplasser og griller - veldig fint.  Turen fra Hasler opp til Tårnet er ca. 2,5 km.  Etter anbefaling fra hyggelige mennesker på toppen, tok vi en annen vei ned igjen og fikk dermed en fin rundtur.  Turen totalt ble ca. 6,5 km - en pen og koselig søndagstur som gjerne kan gjentas.  Tror vi skal foreslå denne for Markatraverne til neste år.

Nydelige Hjørdis med en "lekekamerat"

Flott sykkeltur Kløfta - Jessheim - retur

Tårnet på Hasleråsen

mandag 1. august 2016

Chateau-liv


Vi har vært mye på Chateau Magnifique i sommer, og mer blir det i august.  Vi har "Ti på Topp Rendalen" også, men ser utfordringen i å greie alle ti her.  Det er store avstander og mange mils kjøring til starten på flere av turene.  Men vi har ihvertfall startet, og tre er unnagjort i fin stil.

Den første var til Kletten 907 moh ved Hanestadsetra.  Fra Øvre Rendal kjørte vi veien mot Hanestad og tok av mot Klettvollen hvor vi parkerte.  Herfra var det 3 km å gå inn til Hanestadsetra og ytterligere 1 km opp til toppen og stemplingskassen.  Turen så i utgangspunktet ikke så spennende ut, men du verden for en utsikt det var på toppen til tross for regn og litt tåke.  Helt utfattelig hvor mange utsiktstopper og hvor vidt utsyn man har i Rendalens villmark.  Vi gikk samme vei tilbake, så turen ble ca. 8 - 9 km.  Fin tur i lett terreng og ikke et eneste menneske å se.  

Kletten ved Hanestadsetra 907 moh

Neste tur gikk til Veslesølensjøen 700 moh nord for Sølensjøen.  For å komme dit kjørte vi over 7 mil til turens startpunkt ikke langt fra Haugsetvollen.  Dette var en lett tur på fin skogsvei og sti frem til et lite fiskevær med flere båthus.  Her får man sikkert masse fisk.  Vi rastet og tok noen bilder før vi tok naturstien om Haugsetvollen tilbake til bilen.

Veslesølensjøen 700 moh (Elgpiggen i bakgrunnen)

Årets tredje "Ti på Topp Rendalen" gikk til Klettvollen 560 moh ved Åkre.  Klettvollen er en gammel boplass hvor folk har bodd i generasjoner og livnært seg med et par husdyr, det naturen ga og skogsarbeid om vinteren.  Nå er husene borte, men man kan se rester av murene.  Tydelig at det er frodig jordsmonn her, for det var fantastiske blomsterenger med all verdens markblomster.

Vi startet ved Fagertun skole og stien opp 270 høydemeter var ganske bratt, men til tider dårlig merket og ryddet.  Turen var på totalt 5 km (t/r) og koselig, men vi liker nok bedre skikkelige fjellturer.  

Klettvollen

May-Brith kom på hyggelig besøk, og mens gemalen tok en tur til sivilisasjonen og guttetur i Drammensmarka, tok damene en fjelltur på Renåfjellet. Det buldret og braket i åsene rundt, men vi fikk ikke en dråpe regn på oss.   Ved Vardebua traff vi to hyggelige karer med tre elghunder, den minste var bare 9 uker og skikkelig søt.  Vi ble helt betatt av Dingo, og han ble ettertrykkelig fotografert.  Karene var særdeles snakkesalige, og jeg kunne stolt fortelle dem om fjelltoppene rundt og hvordan man kunne komme dit.

Da pekte den ene på Sølen 1755 moh og sa:  Du har vel vært dere og du?  JA.... sa jeg stolt.

Vel tilbake på Chateau Magnifique var været strålene, og vi hygget oss utover ettermiddagen med god mat og iskald hvitvin.  Gemalen kom tilbake til "slottet" på kvelden, og vi spiste middag ute mens solen gikk ned over Rondane.  Takk for besøket May-Brith! Kom gjerne tilbake!

Renåfjellet
Vi fikk også tid til en liten tur til Myklebysetra hvor familien Gåsvær/Jacobsen ferierte sammen med Ringo.  Helt utrolig hvor interessert denne fruen er blitt i hunder etter at lille Hjørdis kom inn i familien.....  Her ble vi servert deilig fiskemiddag og hadde en koselig ettermiddag.

Ola Martin, Torjus og Ringo
Det var noen av forrige ukes aktiviteter.  Vi reiser nok opp igjen om en ukes tid.  Det er fortsatt 7
topper igjen.....