torsdag 25. august 2016

Recito 2. halvår 2016

Torsdag 06.10.2016 hos Gunn.

Dessverre var bare tre av medlemmene tilstede, men alle hadde lest "De urolige" av Linn Ullmann med stor interesse.

I boken skriver Linn Ullmann om faren Ingmar Bergmanns dødsleie og om moren Liv Ullmanns tildels grove omsorgssvikt for et ensomt barn som lengtet voldsomt etter sin mor.  Hun skriver svært uleverende om begge sine foreldre, men hevder at boken ikke er noen biografi, men en roman.  Det er en merkelig bok som består av lydbåndopptak med faren, beskrivelser av oppveksten med moren og også ting som skjedde da Linn ble født og som hun bare må ha blitt fortalt.

Hva som er biografisk og hva som er dikting her er vanskelig å vite, men vi tror at det aller meste er selvopplevd.  Linn virker å ha et nært forhold til sin berømte far, mens moren levnes liten ære som omsorgsperson.  Riktignok føler man seg som "titter" inn i andres privatliv ved å lese en slik bok, men den var interessant og drivende.

Vi fikk samtidig oppdatert oss litt på Ingmar Bergmann og Liv Ullmann,- begge meget spesielle kunstnere.

RECITO anbefaler gjerne denne boken.
Torsdag 25.08.2016 hos Elna.

Vi startet høsten med koreansk litteratur, nemlig boken "Jeg kommer med en gang" av Shin Kyung-Sook.  Forfatteren er født i 1963, og var selv i 20-årene under de store omveltningene i Sør-Korea på 1980-tallet.  Det er også i denne tidsperioden våre studentvenner Dan, Mi-ru, Myeong-seo og Jeong Yun befinner seg, og vi får oppleve deres liv, vennskap og kjærlighet under umulige omstendigheter i 1980-tallets Seoul.

Vi hadde alle slitt litt med å finne historien i denne romanen, men etter litt oppdatering på koreansk historie og standhaftig lesing, ble boken både spennende og svært tragisk.

Det var interessant å lese en bok fra en så annerledes kultur med helt andre normer og omgangsformer. Også språkføringen var svært annerledes, men alle hadde lest boken med stor interesse.  Karin reiser snart til Korea og er spent på dette nokså ukjente landet. 

Forfatteren hadde forøvrig sitt internasjonale gjennombrudd med "Ta vare på mamma",- tidenes mest solgte roman i Sør-Korea.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar