tirsdag 11. april 2017

Sibiu

Vi hadde egentlig tenkt å ta toget fra Brasov til Sibiu, men en ansatt på hotellet tilbød oss biltransport til en rimelig penge, så da slo vi til.  Det var en flott tur langs de snødekte Karpatene, men vi må innrømme at vi angret litt på beslutningen.  Mannen kjørte nemlig som en gris.... og vi var glade over å ankomme Sibiu i god behold. Han tilbød seg også å kjøre oss til Sighisoara dagen etter, men det takket vi nei til.  Vi valgte i stedet å utforske Sibiu.


På veien mellom Brasov og Sibiu (vakkert, men litt uklart)


Ortodoks kirke i Fagaras

Sibiu ligger lenger vest i Transilvania og var Europeisk kulturhovedstad sammen med Luxembourg i 2007. Byen ble da betydelig rustet opp, og det mest tydelige bevis på dette var at alle kumlokkene var merket med "2007 - Europeisk kulturhovedstad".

På tysk heter byen Hermannstadt, og ble grunnlagt av de tyske sakserne på 1100-tallet.  Byen var fra 1400-tallet et viktig handelssentrum og den viktigste av de syv etnisk tyske byene i området.  Navnet Transilvania (syv borger) henspiller på disse syv tyske byene.  Helt frem til 1700-tallet var befolkningen hovedsaklig tysk, men da området kom inn under Østerrike endret dette seg, og byen fikk også en ungarsk og rumensk befolkning.  

Både første og andre verdenskrig bidro til store endringer av befolkningen i Sibiu, og den sovjetiske okkupasjonen førte til at antallet tyskere sank betraktelig som følge av flukt, deportasjon og utvandring (tilbake til Tyskland).  Etter revolusjonen og kommunismens fall i 1989 sank antall tyskere ytterligere, og byen er i dag hovedsakelig befolket av rumenere.

Sibiu er en hyggelig by med moderne hoteller, brede gater, gågater, kirker, masse restauranter og en gamleby.

Vi bodde på et flott hotell Continental Forum https://continental-forum-sibiu.continentalhotels.ro/ med gangavstand til alt. Omgivelser og standard var meget bra, men servicen i resepsjonen sto ikke helt i stil med resten.  Da vi spurte om de kunne hjelpe oss med togtidene til Bucuresti, ble vi henvist til "business corner" og "google"...... 

Markedsplassen gjøres klar for påskemarked

Katolsk kirke 
Den råkjørende sjåføren vår hadde nevnt et "folkemuseum" Muzeul Astra http://www.muzeulastra.ro/ litt utenfor byen, så vi tok en taxi dit. Dette var et svært område på over 1.000 mål med hus, kirker, møller og masse annet som viste Romanias historie.  Det pågikk opptak til et TV-show, så vi fikk samtidig se rumensk bryllup, folkedans og historiske klær.  Litt artig det.

Museumsselfie (se halmtaket i bakgrunnen)

Rumensk folkedans

En gård på museet 

Museene i Sør-Trøndelag støttet prosjekter her

Bridge of Lies in Sibiu

Restaurant Pardon i en gammel systue

Etter to dager i Sibiu, var vi klare for 5,5 timers togtur tilbake til Bucuresti.  Vi tok hurtigtoget som kom fra Wien via Budapest til Bucuresti, men de første 15 milene over høyslettene tuslet det avgårde, og det var fint for oss. Vi fikk se saueflokker med gjetere og landsbygda på nært hold.  Her er det gammeldags.

Hurtigtoget fra Wien

Vi hadde kjøpt billetter på første klasse, men det viste seg å være noe galt med vognen, så vi ble henvist til en annen vogn.  Konduktøren kom inn til oss og fortalte at vi måtte henvende oss i kassen på stasjonen i Bucuresti for å få tilbake det vi hadde betalt for mye mellom første og andre klasse.  Han skrev instruksjoner på billettene våre, og vi fikk penger tilbake.   Rett ovenfor oss satt en høflig eldre herre som tydeligvis erfarte det samme, for da vi ankom Bucuresti, viste han oss til riktig kasse.  Jeg sier det igjen.  Skikkelige folk i Romania. 

En liten oppsummering til slutt:

  • Enkelt å reise i Romania
  • Hyggelige og imøtekommende folk
  • Stort sett bra engelskkunnskaper
  • Gode og billige hoteller
  • Veldig billig med taxi og mat
  • Interessant historie
  • Gammeldags og fattig på landet
  • Landet trenger mye restaurering av bygg og infrastruktur, så her har EU noe å bruke pengene på 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar