søndag 9. april 2017

Brasov


Hovedmålet med Romania-reisen var Transilvania, og lørdag morgen satte vi kursen for Brasov med tog.  Dette var et såkalt hurtigtog med kun et par stopp på den 16 mil lange turen, men særlig hurtig var det ikke.   Første timen over det paddeflate landskapet rundt Bucuresti gikk det med en viss fart, men da oppoverbakkene mot Transilvania og Karpatene begynte, "pustet" det fælt.... Det gjorde jo ikke noe for oss,- vi var på tur.

Brasov er en by med ca. 250.000 innbyggere og har en lang historie tilbake til 1200-tallet,  den gang het byen Kronstadt og var befolket av de tyske koloniherrene saxerne.  Byen var en viktig handelsby mellom det Ottomanske riket og Vest Europa, noe saxerne tjente godt på, og de opparbeidet både økonomisk og politisk makt.  

Under deler av den kommunistiske tiden, fra 1950 til 1960, het byen Orasul Stalin (Stalin by) etter den Sovjetiske leder Joseph Stalin.

Rundt byen så vi ruiner av bymuren med sine tårn.  Brasov var under stadig angrep av fienden fra Øst og i konstant beredskap for å forsvare seg innenfor muren.  Vi hadde bestilt en personlig guidet tur i gamlebyen i Brasov, og en ung dame som tidligere hadde vært VM- og EM-deltaker i aking tok oss med på en informativ spasertur.  Det er mange verneverdige hus i Brasov, og hun fortalte at det kostet masse å eie et gammelt hus med alle restriksjoner på vedlikehold.  Her måtte ingen ting forandres eller fornyes uten en skikkelig "papirmølle" som tok lang tid.  Enkelte spekulerte i dette og lot husene stå til de falt sammen for deretter å søke om å bygge nytt.  

Vi bodde på et usedvanlig koselig hotell Casa Cranta http://www.casacranta.ro/.  Allerede ved inngangen så vi at dette var et bra sted, og da vi fikk en nyoppusset leilighet med flott utsikt over byen, ble vi meget fornøyde.

Det var sol og 20 varmegrader, og Brasovs gågate og gamleby vrimlet av mennesker.  Brasov er en fin by for utforsking av Transilvanias kjente slott og for vandreturer i Karpatene.  Vi likte oss godt i Brasov og utforsket også et par av restaurantene guiden foreslo.  På den lokale "Gaura Dulce" http://gauradulce.ro/ var det imidlertid for mye "gauling" og humpa musikk etter vår smak. 

Inngangen på Casa Crana Hotel

Litt av leiligheten vår - spesialdesignet 

Blomstring i gamlebyen

Den gamle byporten

Synagogen i Brasov

Brasovs smaleste gate 

Hus i forskjellige stiler - alle bevaringsverdige 

Til minne om revolusjonen i 1989 - se kulehullene







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar