mandag 10. april 2017

Tre slott Transilvania


Vi hadde forhåndsbestilt en privat tur til de tre mest kjente slottene i Transilvania - Bran, Rasnov og Peles.  En hyggelig mann som tidligere hadde jobbet i cruisenæringen og som nå jobbet på hotellet kjørte oss rundt.  Han snakket et strålende engelsk selvfølgelig og hadde store kunnskaper både om dagens Romania og historien.

Hvilken dag det var!!! Ikke en sky!! ... og vi bare nøt synet av vakker natur med de snødekte Karpatene i bakgunnen.

Første stopp var Bran Castle.  De fleste kjenner nok Bran Castle som Drakulas slott, men dette er kun en legende. Riktignok bodde det en mann som drepte folk og drakk blod i Transilvania, men i følge vår sjåfør tok han bare kriminelle og onde mennesker.  Han besøkte aldri Bran Castle. 

Slottet ble bygget allerede på 1200-tallet av Den tyske orden og var befolket av saxerne helt frem til 20. århundre.  Slottet ble beslaglagt av kommunistregimet i 1950, men ble gitt tilbake til sin rettmessige eier Dominic von Habsburg i 2006.  Slottet var da tomt for møbler, men er senere rustet opp og møblert, og ser nå fint ut både ute og inne.

I følge aviser er slottet nå til salgs, men vår guide sa at dette var usant.  Slottet er i dag en av Romanias største turistattraksjoner og kun museum.  Det ligger nydelig til litt inneklemt i en dal, men har tårn slik at man kunne holde øye med fienden.  Nede i landsbyen var det boder og marked av alle slag, men ingen påtrengende selgere.  Her fikk man gå i fred.  

Bran Castle

En av de mange flotte ildstedene i Bran Castle

Titt titt

Nok et ildsted og rustninger

Branselfie

Neste stopp var Rasnov borg ved byen Rasnov.   Slottet og borgen nevnes allerede på 1200-tallet og ble bygget av en ridderorden.  Det ligger vakkert på en høyde over byen Rasov, og i dag er den lett tilgjengelig via moderne bane.  Fra borgen har man flott utsikt til snødekte fjell og mange landsbyer rundt.

Selve byen Rasnov er erobret og ødelagt mange ganger av fienden fra Øst, men borgen ble bare inntatt en gang.  

Rasnov borg 

Moderne bane mot toppen

Arild gir en slant til en musiker som spilte fint

De snødekte Karpatene

Dagens siste slott var Peles Castle i Sinaia, ca en times kjøring sydover.  Dette slottet er av langt nyere dato og ble bygget mellom 1873 og 1914 av Kong Carol.  Han likte seg godt i området og ville ha et jaktslott her.  Kong Carol døde i 1914, og hans etterfølger Kong Michael overtok slottet.  

Kong Michael ble kidnappet og sendt ut av Romania da kommunistene overtok, og han bor i dag i Sveits. Den rumenske stat besluttet for noen år siden å gi slottet tilbake til den "rettmessige" eier Kong Michael, og han er i dag den personlige eier av slottet.  Han besøkte slottet siste gang i 2010, og er nå svært syk.

Slottet er ufattelig lukseriøst og moderne, og var blant verdens første med elektrisk oppvarming og vannklosett. Her måtte vi være med på en guidet tur innendørs og det var ikke lov å ta bilder.  

Man kan lure på beslutningen om å gi eiendommen tilbake til Kong Michael.  Hvor hadde han fått alle midlene til å bygge denne luksusen fra?  Ved utarming av det rumenske folket?

Vi drøftet dette med sjåføren vår, men han syntes det var helt rimelig siden Kong Carol hadde bygget herligheten for private midler......    Så da så.......

Peles Castle

Peleselfie tatt av sjåfør Savo

Det hører med til historien at vår sjåfør fikk en svær parkeringsbot på turen.  Heldigvis kom vi tilbake til bilen i tide før politiet hadde fått satt sperring på hjulene.  Etter litt diskusjon med politiet fikk han nedsatt boten fra 200 til 100 Euro. Dagens tur med oss ble dermed et gedigent tap for hyggelige Savo. Vi syntes synd på han og ga han 50 Euro til deling av boten.  Da ble han veldig glad, og dagen etter kom han med to glass tradisjonelt rumensk syltetøy som hans svigermor hadde laget. Utrolig flotte folk i Romania.

Flott søndagstur i vakre omgivelser i vakkert sommervær.  Vi var strålende fornøyde.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar